Jelenlegi hely

A Magyar Szórvány Napja Déván

/ Barna György /
barna.gyorgy képe
„Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” /Bethlen Gábor/

November 15-én, Bethlen Gábor születésének és halálának a napján ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját. Az elmúlt években a Hunyad megyéből induló kezdeményezés az idei évre elérte, hogy a magyar országgyűlés is elfogadja, így már nemcsak Hunyad megyében, nemcsak Erdélyben, de immáron az egész Kárpát-medencében ez a nap a „szórvány napja”.

Déván is méltóképpen, egy tartalmas, színes, pörgős rendezvénnyel ünnepelt a helyi magyar közösség a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában november 14-én.

Csatlós Zsófia a rendezvény szervezője saját bevezetője, valamint Balogh-Botár Károly Csaba köszöntő szavai után, szép sorban hívta a színpadra a fellépőket: a Szent Ferenc Alapítvány dévai Margaréta néptánccsoportját, a Csernakesztúri Hagyományőrző Egyesület tánccsoportját, a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjait, a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság Renaissance együttesét, valamint a Szivárvány Nyugdíjasklub kórusát. A fellépők különböző énekekkel, táncokkal, egyéni és kórusművekkel, versekkel, Márton-napi gyermekjátékokkal tették színessé és kerekké a rendezvényt.

Winkler Gyula EP-képviselő is köszöntötte az egybegyűlteket, és örömmel emlékeztetett mindenkit, hogy a négy évvel ezelőtt első alkalommal Déván megrendezett Magyar Szórvány Napjáról ma már az egész Kárpát-medencében megemlékeznek.

A műsor vége felé, a zárszó előtt Reményik Sándor szavai adtak választ kérdéseinkre. Zárszóként pedig felcsendült az iskola himnusza, a Téglás himnusz, mely hirdeti a jövőre nézve is, a szórvány napja aktualitásában is, hogy „Déván vár a Téglás Gábor”.

A rendezvény létrejöttét sokan segítették, a szervezők közül Csatlós Zsófia, Lengyel Izabella és Koppándi-Benczédi Ildikó áldozatos munkáját is meg kell említenem.

A rendezvényről képek is készültek, a galériában megtekinthetőek.