Jelenlegi hely

A Magyar Szórvány Napja Temesváron

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
Bethlen Gábor születésnapja, november 15-e immár nemcsak Erdélyben, de az Anyaországban is a Magyar Szórvány Napja.
A magyar szórvány napja konferencia megnyitójaPánczél Károly Balázs Botond a medgyesi MADISZ elnökeMolnár Zsolt a RMDSZ parlamenti képviselője és a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke

„Ez nem egy ünnep, nem egy megemlékezés, hanem egy kiemelt nap, amely próbálja a figyelmet a szórványra irányítani” – mondta a temesvári Szórványkonferencia résztvevőihez intézett köszöntője során Pánczél Károly, a magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, aki Vetési László szavait idézte: „A szórvány egy nemzet öregkora. Aki a szórványt nem becsüli, sem a tömböt, sem a jövőt nem érdemli!”

A temesvári magyar színházban megtartott Szórványkonferencia résztvevői a megnyitón a Himnusz közös eléneklése után a temesvári Bokréta Együttes citerásainak színes népdalcsokrát hallgathatták meg.

A konferencia résztvevőit Halász Ferenc, a Temes megyei RMDSZ elnöke köszöntötte, aki a bevezetőben bemutatta, hogy Temes megye és Temesvár hogyan kapcsolódik a magyar történelemhez.

A magyar országgyűlés képviseletében mondott köszöntőjében Pánczél Károly hangsúlyozta: a magyar nemzetpolitika célja, hogy a magyarság megmaradjon a szülőföldjén és gyarapodjon.

A következőkben Winkler Gyula EP-képviselő köszöntötte a konferencia anyaországi és a szórványmegyékből, de a Székelyföldről is összesereglett vendégeit.

A temesvári konferencia a 2011-ben elfogadott Szórvány cselekvési terv ismertetésével folytatódott, amelynek eredményeit Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke értékelte. Hegedűs Csilla kulturális kérdésekkel foglalkozó alelnök a 2015–2019 időszakra szóló bővített Szórvány cselekvési tervet mutatta be, amelynek címe Nemzetstratégia a szórványban. Magyari Tivadar oktatási alelnök a magyar nyelvű oktatás területén jelentkező új kihívásokról beszélt, kiemelve, hogy a hangsúly a magyar nyelvű oktatás minőségének a javításán lesz.

A konferencia a szórványmegyékben az elmúlt öt évben megvalósított sikertörténetek bemutatásával folytatódott. Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője és a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke a Bánsági Vándorszínház programot ismertette.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével dr. Grezsa István a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos úr, valamint Mucsi Géza a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője.