Jelenlegi hely

Magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes tanévnyitója Kárpátalján

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
„Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!” - Reményik Sándor erdélyi költő szavai legerősebben a szórványban hatnak. Ugyanis itt érződik igazán, hogy a templom és az iskola a magyar identitás- és közösség megtartás két utolsó végvára. Különösen nagy felelősség napjainkban pedagógusnak lenni, és annak maradni a magyar határon túl. Ezekkel a gondolatokkal kezdte a 2015-ös tanévet a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség, melynek központi tanévnyitóját idén Nagypaládon tartották, a Nagyszőlősi járásban, a magyar-ukrán-román határ találkozásánál.
KMPSZ tanévnyitó Nagypaládon, ünnepi műsorOrosz Ildikó, a KMPSZ elnöke - Forrás: www.kmpsz.uz.uaA Nagypaládi Középiskola elsősei

Kárpátalján jelenleg 98 magyar és vegyes tannyelvű iskola (amelyekben magyar osztályt is lehet választani), illetve 87 magyar óvoda működik. A 2015/16-os tanévben 1 982 elsős kezdte meg tanulmányait ezekben az intézményekben. Idén összesen 15 360 diák folytatja tanulmányait magyar iskolákban és magyar tannyelvű osztályokban, míg a tavalyi évben 1 814 elsős és összesen 15 352 magyar iskolás diák volt. Ahogy az ünnepségen is elhangzott: a legapróbb pozitívumoknak, így ennek a növekedésnek is örülni kell.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke a nagypaládi református templomban tartott ünnepségen negatív hatásúnak nevezte a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásra nézve, hogy sok szülő még mindig ukrán iskolába íratja be a gyermekét, főként a Nagyszőlősi járásban. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a pedagógusszövetség álláspontja az, hogy az embernek az a nyelv és kultúra ad megbízható támaszt, amelybe beleszületett. Kedvezőtlen tendenciának tartja azt is, hogy elsősorban Beregszász környékéről a szülők a szomszédos magyarországi települések iskoláiba viszik át gyermekeiket, így már mintegy kétezer általános és középiskolai diák tanul a határ túloldalán.

Orosz Ildikó hangsúlyozta, a magyar anyanyelvű oktatás mellett szól az a támogatás, amelyet az anyaország nyújt Kárpátaljának. Emlékeztetett arra, hogy magyarországi támogatással újították fel a kárpátaljai magyar iskolákat, teljes egészében a magyar állam tartja fenn az egyházi líceumokat, valamint a beregszászi főiskolát, és ugyancsak a magyar állam biztosítja a magyar iskolások szüleinek az oktatási-nevelési támogatást, a magyar tanintézetek pedagógusainak a fizetés-kiegészítést, valamint a magyar óvodák növendékeinek az étkezést.

A KMPSZ vezetője hozzátette, az ukrán állam továbbra sem biztosítja megfelelő mértékben a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz való jogait, ezért a szakmai érdekvédelmi szervezet továbbra is határozottan ki fog állni azok maradéktalan érvényesítéséért. Orosz Ildikó arra biztatta a kárpátaljai magyar pedagógusokat, hogy a súlyos ukrajnai helyzet ellenére tartsanak ki választott hivatásuk mellett.

A fórumot levélben köszöntötte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Szavait Faragó László, Magyarország Beregszászi Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta. Az államtitkár egyebek között hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyar intézmények zavartalan működésének a támogatására, és folytatja a megkezdett támogatási programok finanszírozását. Ahogy az elmúlt években, idén is kiemelt figyelmet fordítanak többek között az oktatás egyes területeire. 2015 a külhoni magyar szakképzés éve, így a magyar kormány idén 50 millió forinttal járul hozzá a magyar tannyelvű kárpátaljai szakképzési intézmények fejlesztéséhez.

A két és fél órás ünnepséget a Nagypaládi Középiskola elsőseinek műsora tette még meghittebbé, akik szereplésükért a KMPSZ és a Máltai Szeretetszolgálat egységcsomagjait vehették át. A pályakezdő pedagógusoknak azt üzenik idősebb és búcsúzó kollégáik, hogy legyenek mindig felkészültek, érezzék munkájuk felelősségét, hozzák ki magukból és diákjaikból is a legtöbbet, és ne feledjék: érdemes tanítani.