Jelenlegi hely

Magyar dal ünnepe a Barcaság központjában

Barcasági Kórustalálkozó volt a hétvégén Brassóban

/ Illés Gábor /
illes.gabor képe
Október 14-én, szombaton zajlott a Barcasági Magyar Kórustalálkozó a brassói Redut Kulturális Központ nagytermének színpadán, a Brassói Magyar Dalárda szervezésében. Ezen egyszerű tény annál nagyobb jelentőségű, hogy a kórustalálkozóra a reformáció 500. évfordulója alkalmával került sor, és a maga nemében rendhagyó módon, szinte minden korosztály képviselte magát.
A brassói Unitárius KórusA brassói Evangélikus-Lutheránus KórusA brassói Mátka NépdalkörKözös éneklés

Mondhatjuk azt is, hogy a magyar dal napját ülte Brassó, hiszen a klasszikus értelemben vett kórusművek mellett fiatalos feldolgozások, illetve népdalok is elhangoztak egyéni és csoportos előadásban.

Az alábbiakban Nádudvary György Gusztáv Jenő, a Brassói Magyar Dalárda tagjának beszámolóját összegzem. A képeket egy lelkes fiatal helybéli fotós, Csiki Edy készítette.

A kórustalálkozó ötlete Tóásó Imeldától, a Brassói Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökétől származik. A Brassói Magyar Dalárda karnagya, Imre Zsuzsanna vezetésével pályázott az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület közreműködésével. Az esemény házigazdája a dalárda mentora, Ambrus Károly, az RMDSZ Megyei Küldöttek Tanácsának elnöke volt, aki üdvözölte a vendégkórusokat és ellátta a műsorközlés feladatát. Kassay Géza, Brassó belvárosi református lelkésznek a reformáció jelentőségéről szóló ismertetője előzte meg a kórusok fellépését.

A következő kórusok léptek fel sorrendben: a brassói Unitárius Kórus, Kádár Gábor karnaggyal. Őket követte Barótról a Wesselényi Miklós Kórus. A kórus alapítója a baróti református templomot építő Krizbai Imre, nyugalmazott lelkész összekötő beszédében a nagy reformátor Honterus emlékét idézte. Utánuk az erdővidékiek, majd a brassói Evangélikus-Lutheránus Kórus következett. A brassói Reménység Háza Kórusát Klára Mária-Valéria vezényelte. A hallgatóság vastapssal köszöntötte a barcasági kórusmozgalom Nagyasszonyát, aki több mint negyven éve vezető szerepet játszik Brassó kulturális életében. Az őket követő Feketehalom Vegyes Kórusa a szórványok szórványából jött, karmestere Tudor Noémi volt.

Elsöprő sikert aratott a brassói Mátka Népdalkör, amelyet másfél hónapja hozott létre Koszta Enikő, evangélikus lelkész. Az Áprily Lajos Főgimnázium és a 15-ös számú Általános Iskola diákjaiból álló leánykoszorú mezőségi népdalcsokorral készült. A hangszeres kíséretet a Petőfi Sándor Program brassói ösztöndíjasai szolgáltatták, hegedűn Szamek Lili, brácsán Illés Gábor kísért. Hasonló ovációban részesültek az Áprily Lajos Főgimnázium Kórusának diákjai is, Szíjgyártó Mária tanárnő vezetésével. Tapsviharral nyugtázták az általános iskolás Rabocskai Dávid népdalcsokrát is. A Gyerkó András vezette Négyfalusi Vegyes Kórus ismét bizonyította, hogy a Barcaság egyik legjobb énekkara.

A rendezvény végén bemutatásra került a Brassói Magyar Dalárda 1883-ban felavatott, újonnan restaurált selyem díszzászlója, amelyért köszönetét fejezte ki Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés házelnökének, Blaskóné Majkó Katalinnak, a budapesti Ábel Alapítvány elnökének és Szederkényi Nikolett festő-restaurátornak.

Befejezésként sor került a közös ének megszólaltatására. Maár Margit „Az Úr csodásan működik” című szerzeményét 156 énekes adta elő. 

Az este folytatásaként a közös banketten többen táncra perdültek a Petőfi ösztöndíjasok alkotta Csángó Kettős gyimesi muzsikájára, végül a közös nótázás sem maradt el.