Jelenlegi hely

Magyar emlékek Hunyad megyében

Dél-Erdély memori

/ Zsidai Sára Eszter /
zsidai.sara.eszter képe
Hunyad megyében, Dévától nem messze található Kenyérhegy, melynek keletre elterülő medencéje a híres Kenyérmező, ahol a XV. században zajlott a kenyérmezei csata. Itt győzték le Kinizsi Pál és Báthory István hős katonái a betörő török seregeket.
református templomPiski-Aranymagyar sírkőmagyar sírkő

Ma is rengeteg rejtett emlék árulkodik az egykor magyar lakta településekről. A kéméndi református templom egy igazi kuriózum a különálló haranglábjával. Kéménd Dévától 23 km-re található a Maros jobb partján. A templom mellett bozótosok lepték el a régi sírköveket, melyeken archaikus magyar feliratok találhatóak. Már alig olvashatóak és nyelvezetük a Halotti beszédre emlékeztet, de szépen kivehető így is a magyar írás. 

Tovább haladva a Maros jobb partján található Nagyrápolt, ahol a temetőben szintén nyugszanak magyar testvéreink. A templom felett több sírkő mutatja a magyarság múltját és jelenét. Az 1850-es években még 167 magyar lakosa, még 2002-ben 11 lakosa vallotta magát magyarnak. A szórványokban eltűnő magyarság egyik oka a vegyes házasságokban keresendő, valamint a másik, hogy a fiatal nemzedék itt is a nagyobb városok felé orientálódik. Az asszimiláció gyorsan történik, ezért is fontos a szórványokban tevékenykedő ösztöndíjasok munkája.