Jelenlegi hely

A magyar költészet napja Zselízen

/ Bíró Bernadett /
biro.bernadett képe
A zselízi alapiskolában méltattuk a magyar költészet napját 2024. április 11-én.
Máté Anikó, a zselízi alapiskola igazgatónőjének köszöntőjeÜnneplő tanulókÜnneplő tanulókFöldbe helyezzük Petőfi-körtefáját

A zselízi alapiskola több szempontból is különleges módon ünnepelte meg a magyar költészet napját. 

A reggeli órákban már versbe öltöztetve láthattuk az iskolát. A tanulók színes papírra vettették választott kedvenc verseiket és többségük illusztrációval is kiegészítette. Nagy hagyománya ez az intézménynek, mely mára olyan hírnévnek örvend, hogy teljesen beteríti az iskola kerítését. Ezeket pedig előszeretettel olvasgatják az előttük elsétáló városbeliek. 

Ezután az iskola tanulói összegyűltek, de nem csak azért, hogy eme napon a költészetet méltassák, de elültessék Petőfi körtefájának egy csemetéjét. Csonka Ákos jóvoltából sikerült ezt az oltványt a zselízieknek is továbbörökíteni. Az ismert legenda szerint Petőfi Sándor a halála előtti utolsó estét, 1849. július 30-át a székelykeresztúri Gyárfás-kúria terebélyes körtefája alatt töltötte, és talán itt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, mintegy jóslatként. Mint utolsó tanú, a körtefa még az 1960-as években is élt. Az ötvenes években nagykedei Farkas Ferenc oltóágat vett a Petőfi-körtefáról, hazavitte átörökítve és megmentve ezzel az utókornak a fa genetikai mintáját. Az ágat beoltotta egy már meglévő körtefába, amely most is ott áll a nagykedei ház udvarán.

Bíró Bernadett, Petőfi Sándor Ösztöndíjas köszöntötte és ismertette az egybegyűltekkel a költészet, József Attila életének és munkájának fontosságát, ezzel egyetemben igyekezett párhuzamot vonni Petőfi Sándor mai napig tartó nagyságáról és kitörölhetetlen emlékezetéről.

Laszab Veronika Kányádi Sándor Haldoklik az öreg tanú című versét szavalta el a faültetés előtt.

A délelőtti órákban indult útnak az a csapat Budapest felé, akik József Attila sírja előtt kívánták leróni kegyeletüket. Kaszmán Zoltán magyar szakos pedagógus szervezésében a Fiumei úti sírkertben található síremlék előtt tisztelegve József Attila tollából származó versek hangzottak el.

Mindenképp elmondható az, hogy a költészet maga az élet. Soha nem feledve, hogy:

 "Ahogy a téglákat a habarcs köti össze, úgy a lelkeket és anyanyelvünk ékes szavait a költészet."