Jelenlegi hely

Magyar kultúra Szkopjéban

Balog József zongoraestje

/ Vázsonyi Ákos /
vazsonyi.akos képe
Amikor megkezdtem a szkopjei kiküldetésem, tudtam, hogy minden szempontból ez a város az ország központja. Így nem volt meglepetés, hogy a kultúra terén is nagyon színes kínálat várja az ide látogatókat. Azt viszont nem sejtettem, hogy ebben a kulturális kavalkádban milyen számottevő a magyar jelenlét.
Balog @ Skopje PhilharmonicBalog @ Skopje PhilharmonicBalog @ Skopje PhilharmonicUNGARCI  VO MAKEDONIJA

Az itt töltött két hónap alatt számos magyar kötődésű eseményen vehettem részt, amelyekre rendszerint a teleház tagokkal és a magyar kultúra iránt érdeklődő barátainkkal látogattunk el. A mozik vetítik a legújabb magyar filmeket, mint például Csuja László Virágvölgyét, vagy a Nemes Jeles László új filmjét, a Napszálltát. Színházban is voltunk, ahol a kolozsvári Váróterem Projekt magyar nyelvű előadását tekintettük meg. Legutóbb pedig egy komolyzenei eseményre látogattunk el.

A 19. Őszi Zenei Fesztivál keretében november 10-én este 8 órától Balog József zongoraművész virtuóz játékában gyönyörködhetett a szkopjei közönség. A koncert Szkopje-város Kultúráért és Művészetekért Felelős Főigazgatóságának (ДКУС) és a Magyarország Macedóniai Nagykövetségének a közreműködésével valósult meg a Macedón Filharmónia új épületében.

Balog nemzedékének egyik legtehetségesebb előadója, aki követi a magyar zongoraművészet hagyományait. A klasszikusokon kívül időnként jazz zenét is játszik. Több mint ezer koncertje volt világszerte rangos zenei központokban és híres fesztiválokon. Eddig tíz CD-t adott ki.

A műsor első felét Liszt Ferenc és Bartók Béla műveiből állította össze, majd végül egy kortárs zeneszerző, Wolf Péter Wolf-Temperiertes Klavier-jából válogatott művekkel zárta a koncertet. Így elmondható, hogy Balog a magyar zene korokon és műfajokon átívelő lenyomatát tolmácsolta a népes macedóniai közönségnek, akik kitörő tapssal és állva, ovációval jutalmazták. Úgy gondolom, sokunk számára emlékezetes marad ez a nem mindennapi koncert, és remélem, hogy a jövőben is sok hasonlóan kimagasló színvonalú eseménynek lehetünk a tanúi a Magyar Nagykövetségnek köszönhetően. Az ilyen események ugyanis nem csak az itt élő magyaroknak jelentenek sokat, de a tovább erősítik a macedón-magyar kultúrdiplomáciai kapcsolatokat is. A zene ugyanis az a közös nyelv, amely képes ledönteni minden más korlátot.

A magyar művészek megbecsülésének a jele az az új dokumentumfilm is, amelyet a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének és a Macedón Televízió (MTV) közreműködésének az eredménye. A rövid dokumentumfilm azt a három magyar művészt mutatja be, akik a Macedón Opera, Balett és Filharmónia történetében váltak ismert szereplőkké. A filmet november 15-én mutatja be a macedón köztévé, és hamarosan a magyar közönség is találkozhat vele.