Jelenlegi hely

Magyar nyelv napja Zselízen

/ Bíró Bernadett /
biro.bernadett képe
Rendhagyó keretek között ünnepeltük a magyar nyelv napját 2023. november 13-án.

A magyar nyelv napját 2011 óta november 13-án ünnepeljük, annak tiszteletére, hogy 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt.

A Zselízi Alapiskolában említésként került szóba ez az esemény. Emiatt gondoltuk azt, hogy rendhagyó módon, osztályonként magyar nyelv órákon nagyobb hangot adunk ennek az ünnepnek.

A vezetőség engedélye után, hétfői nap folyamán a 7-9. osztályosokkal beszélgettünk a nyelv eredetéről, alakulásáról és jelenlegi helyzetéről.

Szó esett a határon túli nyelvi helyzetekről: kétnyelvűségről, nyelvjárásokról, szókölcsönzésről. Összehasonlítottuk a kárpátaljai és felvidéki nyelvhasználatot.

A beszélgetésünket egy online kvíz követte. A diákok a Kahoot! nevű alkalmazás platformján adhattak számot tudásukról, versenyezhettek egymás ellen.

Kaszmán Zoltán kollégám azon kérdésére, hogy miért tartom fontosnak az ilyen jellegű ünneplést, a következőket nyilatkoztam:

"Kisebb csoportokban könnyebb megértetni a magyar nyelv fontosságát és kulcsszerepét; a tanulók így bátrabban teszik fel kérdéseiket”

Kulcsfontosságú tudatosítani a gyerekekben, hogy

a magyar nyelv megtartása nemzetünk megmaradásának záloga; egy kisebbségi helyzetbe került területen pedig egyenesen kötelesség, hiszen Széchenyi István óta tudjuk: »Nyelvében él a nemzet«”. 

Nemcsak a gyerekeknek, de számunkra is tartalmas és tapasztalatokkal teli tanórákat tudhatunk magunkénak.