Jelenlegi hely

Maradjunk kapcsolatban!

Város- és szaklátogatás Varsóban

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
A Varsói Magyar Szak több, mint 60 éves múlttal rendelkezik, töretlen és folyamatosan működő képzéseivel és kutatásaival, az évtizedek alatt a magyarságtudományi és finnugor szakok egyik központjává nőtte ki magát. Most a kapcsolatteremtés jegyében a "Centrál Projekt" keretében látta vendégül a magyar szakos egyetemista diákokat.

Aktív részvételét a magyar szakok közti együttműködésében alátámasztja az a példa, hogy az elmúlt években létrejött a "Centrál Projekt", mely a Közép- európai Egyetemek között megvalósuló többek között tanár és diák csereprogram az Egyetem közreműködésével. A program célja, hogy a magyar szakosok és tanáraik szaklátogatásai, ezen felül magyarságtudományi, filológiai szakok közös konferenciái jöjjenek létre.

Idén a projekt házigazdája a Varsói Magyar Egyetem. Prágából, Bécsből, Berlinből és Budapestről különböző évfolyamokról érkező 25 egyetemista és kísérő tanáraik egy hetes városlátogatás részesei lehettek, hogy megismerjék kulturális és történelmi szemszögből a lengyelországi magyar szak városát, Varsót. Az egy hetes program a "Varsói magyar emlékek nyomában " téma köré szerveződött. 

A tematikus héten a magyar-lengyel történelmi és kulturális kapcsolatok kerültek előtérbe, a magyar emlékhelyek, városrészek bemutatásával a lengyel-magyar kapcsolatok vonatkozásait ismerték meg a Közép-európai egyetemek diákjai. A magyarok nyomában városlátogatás a helyi diákok és a tanáraik kíséretében valósult meg, magyar nyelven; kiselőadásokat hallhattunk a program céljáról, a lengyel-magyar kapcsolatokról, az óváros magyar vonatkozású emlékhelyeiről. A résztvevők megismerhették az egyetemet, a diákok érdeklődés szerint közös magyar és irodalom óra részesei lehettek. A programot egész napos vetélkedő színesítette, mely alkalommal a szak tanárai, doktoranduszai kvízmesterekké váltak, ezen felül műfordítói beszélgetést hallgathattak a jelenlévők Herbert esten, a költőt Zbigniew Herbertet személyesen ismerő, meghívott irodalmárokkal. A szabadprogram során a diákok egymással töltötték idejüket, a hangsúly a kapcsolatteremtésen van, hiszen összeköti őket a magyar nyelv szeretete.