Jelenlegi hely

Máramarosszigetre látogatott Sebestyén Márta és Andrejszki Judit

/ Lovász Zsófia /
lovasz.zsofia képe
Első alkalommal adott koncertet Máramarosszigeten Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, magyarországi művésznők, Magyarországnak fényes világa... címmel. Az eseményt a Hollósy Simon halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett centenáriumi programsorozat keretében, fogadószervezetem, a Hollósy Simon Művelődési Egylet szervezte meg.

A máramarosszigeti zeneiskolában megrendezett koncertre több, mint 150 ember látogatott el. A műsor kora-középkori anyaggal kezdődik, később egy gregorián éneket követ a Szent István dicséret, majd egy Zsigmond-kori feltámadási ének. Ezután egy kánai menyegzőről szóló ének következik, végül a Kájoni kódexből egy dallam. Az elődás menetét az is befolyásolja, hogy ahova mennek ott milyen korúak vannak, van-e valami aktuális ünnep, mondjuk karácsony, húsvét, pünkösd. Most például október 6-a kapcsán került bele egy kis kiegészítés – mondta Sebestyén Márta, aki nem csak énekelt, hanem megmutatta furulya és gardon tudását is.

A terembe belépve aggódott ugyan, hogy nem telik majd meg, de az első szám után már érezte is a szeretetteljes figyelmet, ami körülvette. Elmondása alapján nem volt benne biztos, hogy a közönség nem vár-e majd egy tüzes, sok hangszeres koncertet, és hogy megszokja-e a fülük a különleges dallamokat, hiszen most ők a népzenének egyéb aspektusát szerették volna megmutatni.

A két művésznő tíz éves közös előadói múlttal rendelkezik, ami alatt annyira összecsiszolódtak, hogy csak érzik a pillanatot, és arra reagálnak.

A koncertet követően Sebestyén Márta elmondta, hogy nagy várakozással jött, mert nagyon sok helyen járt Erdélyben, de valamiért Máramarosszigeten eddig nem lépett fel, így most különösen is örült a megkeresésnek. Tavasszal már ellátogatott a városba családjával kicsit körülnézni, de olyan feszes volt a turistacsoport programja, hogy nagyon keveset látott a belőle, ezért is szeretett volna visszajönni.

A Muzsikás Együttessel közös, Szól a kakas már című lemezen (aminek angol címe „Máramaros: The Lost Jewish Music of Transylvania”) máramarosi zsidó népzenét elevenítettek fel. A lemez anyagául szolgáló gyűjtés idején a művésznő második gyermekével volt várandós, így személyesen nem lehetett jelen. Nagy hatással volt rá, mikor később találkozhatott a gyűjtésen muzsikáló bácsival, aki gyakorlatilag a háború alatt a zsidó zenészekkel együtt muzsikálva örökölte meg ezeket az ősi dallamokat. A szombat este búcsúztatószövege és tartalma egy az egyben olyan, mint egy református zsoltár veretes, felemelő sorai – mondja Sebestyén Márta. 

Ezúton is nagyon köszönjük a két művésznőnek, hogy ellátogattak hozzánk, ezáltal is szélesítve a népzenéről alkotott elképzeléseinket.

Az esemény a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.