Jelenlegi hely

Március 15-ei megemlékezés és Kossuth emléktábla koszorúzás Miklósfalván

/ Keller Rita /
keller.rita képe
Az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezete és egyesületei által az 1848-as forradalom megemlékező ünnepsége Miklósfalván (Nickelsdorf) 2016. március 13-án, vasárnap került megrendezésre.
Március 15-ei megemlékezés és koszorúzás MiklósfalvánMárcius 15-ei megemlékezés és koszorúzás MiklósfalvánMárcius 15-ei megemlékezés és koszorúzás Miklósfalván - Szivárvány GyermektánccsoportMárcius 15-ei megemlékezés és koszorúzás Miklósfalván - Délibáb

Idén 30. éve, hogy a rendezvény minden alkalommal a Kossuth emléktábla megkoszorúzásával kezdődik. 1906-ban már fent volt a templom oldalán az emléktábla, mely a világháború időszaka alatt sajnálatos módon eltűnt a templom faláról és a háborús zűrzavargások következtében lekerült a templom alagsorába. Az 1983-ban alakult Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezetének egyik kezdeti megmozdulásaként, a csúcsszervezet indíttatására és a miklósfalvi polgármester hozzájárulásával és támogatásával az emléktábla kikerült az alagsorból az eredeti helyére, a templomhoz közeli fő parkba egy monumentális kőemlék oldalára helyezve.

A délután 15-órakor kezdődő emléktábla koszorúzáson Steip Ferenc, az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezetének elnöke mondta el nyitóbeszédét, majd a miklósfalvi (nickelsdorfi) polgármester mondott köszöntőt. Az emléktáblára a csúcsszervezeten kívül az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, a bécsi magyar nagykövetség, Gerhard Zapfl polgármester és Miklósfalva testvérvárosa a pusztavámi delegáció is elhelyezte koszorúját. A közösen elénekelt Szózat után a Miklósfalvai Kultúregyesület „Kugel“ közremüködésével együttesen további ünnepi műsor várta a megemlékezőket, ahol Steip Ferenc köszöntő beszéde után elsőként Miklósfalva polgármestrere, Gerhard Zapfl is elmondta beszédét.  

Mag. Michael Perschy, politológus és a burgenlandi levéltár dolgozója egy igen átfogó és részletes történelmi beszámolóját pedig egy filmvetítés követett, mely a 30 évvel ezelőtti megemlékezés és szoboravatás emlékeit tárta a nézők elé képekben, mely gyakorlatilag egy visszapillantás volt a 30 évvel ezelőtt visszakerült Kossuth emléktábla megemlékezésének ceremóniájára. A köszöntő beszédet Radda István, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának új elnökének beszéde zárta, aki azt is megemlítette, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Kerekasztal és annak tagszervezetei számos rendezvénnyel készülnek. 

Az est folyamán a Szivárvány Gyermeknéptánccsoport és a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb fergeteges táncai szórakoztatták a közönséget, melyhez a Bajkó Zenekar húzta a talpalávalót. A műsor végén a fellépők ajándékot, a gyerekek pedig édességet kaptak a már közelgő Húsvét jegyében. A szervezők egy közös vacsorára invitálták a vendégeket, melyet táncház követett.

A koszorúzáson és az azt követő rendezvényen a Miklósfalván és környékén élő magyarság mellett több ausztriai magyar szervezet és egyesület is képviseltette magát, a bécsi magyar nagykövetség képviseletében pedig Király Edina volt jelen.