Jelenlegi hely

Március 15-e Brassóban 2019-ben

„Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben." Petőfi Sándor

/ Illés Gábor /
illes.gabor képe
2019-ben Brassóban a magyar nemzeti ünnepre, a 48-as forradalom és szabadságharc kitörésének emlékére, a korábbi évek gyakorlatához híven központi koszorúzással és esti ünnepi gálaműsorral emlékeztek.
01020304

Március 15-én, pénteken az RMDSZ két helyszínre várta a Brassó megyei magyar közösséget.

Délben a város központjában, a Bem József-emléktáblánál ünnepi műsort és koszorúzást tartottak, szép számú megemlékező közönség részvétele mellett. A felszólalók közül többek között Ambrus Izabella parlamenti képviselő, majd Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke mondott beszédet. Később Szente László, volt városi tanácsos tartott rövid előadást a Bem-plakett történetéről és Bem apó életéről, melyből sok más mellett kiderült, hogy Bem tábornok a Czeides-ház erkélyéről – Brassó műemlék épülete, amelynek homlokzatán az emléktábla áll – olvasta fel a brassói kiáltványt 1849. március 21-én: „Magyarok, szászok és románok! Nyújtsatok egymásnak testvéri jobbot, távoztassatok minden nemzeti gyűlölséget, és boldogok lesztek.” Az emléktáblát 1895-ben helyezték el, majd 2008-ban visszahelyezték az épületre. Az emlékünnepet színesítette az Áprily Lajos Főgimnázium több évfolyamából érkező tanulóinak előadása, akik forradalmi dalokat adtak elő, majd szavalatok következtek, Pál Imre tüzes szavalata után pedig a jelenlévő szervezetek és egyházak megkoszorúzták az emléktáblát. A emelkedett hangulatú rendezvény a Brassói Magyar Dalárda vezetésével elénekelt magyar és a székely himnusszal ért véget.

   

A Drámai Színházban a gálaesten az elmúlt évekhez hasonlóan az alkotó műhelyeké volt a főszerep. Helyi színjátszócsoport és néptánccsoportok léptek fel telt ház előtt. Ünnepi beszédek, szavalatok tűzdelték a színpadi produkciókat. Felépett többek között a Grimasz Színjátszócsoport, a Mátka Népdalcsoport magyarlapádi népdalcsokorral, a Dalospacsirták, a Mátka Néptánccsoport új, széki koreográfiájával, a Petőfi ösztöndíjasok és barátaik hangszeres kísérete mellett. Őket szünet után az egyetemistákból álló Bokréta Néptáncegyüttes követte, kalotaszegi táncok bemutatásával. Az est utolsó fellépője a Búzavirág Néptáncegyüttes volt, Szigyártó Mária zenekarának kísérete mellett. A közönség és a fellépők együttesen énekelték el a magyar és a székely himnuszt a két órás gálaest befejezéseképpen.

Vasárnap, március 17-én este, a Magyar filmek klubja keretében, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa jóvoltából, az 1848-as forradalom és szabadságharc jegyében került levetítésre az Utolsó órák című film. A film Batthyány Lajos, az első magyar felelős kormány halálra ítélt miniszterelnökének kivégzése előtti, siralomházban töltött óráit mutatja be.

Fotó: Illés Gábor, RMDSZ