Jelenlegi hely

Március 15-i megemlékezések Zoboralján

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria.emoke képe
A felvidéki magyarság idén is gazdag programmal készült az 1848/49-es szabadságharc 175. évfordulójára.
Március 15. AlsóbodokonMárcius 15. AranyosmarótonMárcius 15. AlsóbodokonMárcius 15. Nyitrán

Zoboraján szinte minden település ünnepélyes műsorral, koszorúzással emlékezett meg a szabadság harc hőseiről. A Manócska Óvoda pici tanulói március 15-én kivonultak a nagycétényi kopjafához és feldíszítették azt saját készítésű piros-fehér papírvirágokkal.

A Zoboraljai Kulturális és Információs Központ, az Esterházy János Zarándokközpont, a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya és a Nyitra és Vidéke Célalap közösön szerveztek megemlékezést több helyszínen.

Alsóbodokon vasárnapi díszebéddel várták a meghívott vendégeket és a Szombathelyi Bolyai Gyakorló Gimnázium tanulóit. Az emlékezők közösen elzarándokoltak az alsóbodoki Esterházy Zarándokközpont kápolnájához, gróf Esterházy János végső nyughelyéhez. Itt ünnepi beszédet mondott Dr. Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete, fellépett az Alsóbodoki hagyományőrző gyermek népdalkórus, valamint a Szombathelyi Bolyai Gyakorló Gimnázium tanulói.

Ezután koszorúzással tisztelegtek Erdősi Imre honvéd-pap sírjánál a nyitrai városi temetőben. A szombathelyi gimnázium diákjai itt is ünnepi műsorral készültek. Beszédet mondott a Vas Vármegyei Levéltár igazgatója, dr. Melega Miklós, aki a fiatalokhoz is külön szólt, buzdítva őket a hagyományok ápolására és a haza szeretetére. A megemlékezés a himnusz közös eléneklésével zárult.

Aranyosmaróton Simkovith János honvédkapitány sírjának tisztelegtek, koszorúztak, verset szavaltak és ünnepi beszédet mondott Gyepes Lajos, a Csemadok Nyitrai Területi Választmány elnöke.

Nyitracsehin a kultúrházban Petőfi emlékévhez kapcsolódó műsorral készültek a fiatalok. Nagycétényben a Kadarka férfi éneklőcsoport és a Kutyika női éneklőcsoport lépett fel. Kolon és Zsére községe is ünnepi műsort szervezett, ahol a gímesi alapiskolások, valamint Kovács László előadóművész lépett fel.