Jelenlegi hely

Március 15. Pozsonyban is összehozta a magyarságot

Petőfi szobránál tartottak koszorúzási ünnepséget

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
A hagyományoknak megfelelően, Pozsonyban is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A koszorúzási ünnepséget a Medikus-kertben található Petőfi-szobornál tartották, ahol idén is több százan gyűltek össze.
Szebelédi Kata, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének elsőbeosztottja mondta az ünnepi beszédetForró Krisztián köztársaságielnök-jelölt beszéde március 15-én, PozsonybanBárdos Gyula, a Csemadok elnöke is elhelyezte az emlékezés virágaitOzsvald Damián, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulója is fellépett az ünnepségen

A rendezvényen Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének elsőbeosztottja, Szebelédi Kata tolmácsolta Balogh Csaba rendkívüli, és meghatalmazott nagykövet ünnepi gondolatait. Szebelédi Kata hangsúlyozta, hogy március 15. a magyarság legnemesebb ünnepe, és nemzetünknek méltóságot adott a forradalom, és szabadságharc. A nagykövetség elsőbeosztottja rámutatott, hogy a 12 pont ma is érvényes. „Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

Az eseményen részt vett Forró Krisztián köztársaságielnök-jelölt is, aki beszédében kiemelte: „Mindig akkor tudtunk eredményt elérni, amikor együtt tudtunk kiállni a jogainkért.”

Koszorút helyezett el a Petőfi-szobornál, többek között a Nagykövetség képviseletében Szebelédi Kata elsőbeosztott, Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Forró Krisztián köztársaságielnök-jelölt, valamint a különböző oktatási, és kulturális szervezetek vezetői, képviselői.

Az eseményen közreműködtek Šillo Dominik, Metzner Dóra, és Ötvös Szebasztián, a „Duna utcai” Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium diákjai, valamint Ozsvald Damián, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium dráma tagozatos tanulója. Az ünnepség nemzeti imánk közös éneklésével zárult.