Jelenlegi hely

Március idusára

Három napos ünnepi hangulat Petrozsényben

/ Luzsicza Fanni Eszter /
luzsicza.fanni.eszter képe
A megemlékezés március 15-ei nemzeti ünnepünkről a Zsil-völgyi magyarok számára is nagyon fontos minden évben. Kiemelt esemény, amelyre idén is szép számmal érkeztek az emberek.
A Tabulatúra régizene-együttes koncertje utáni pillanatokA Hurdy-Gang népzenei koncertjeA petrozsényi magyar gyerekek ünnepi műsoraKoszorúzás a templomkertben

Március 14-én a Hurdy-Gang népzenei formáció koncertjével kezdődött el az 1848-49-es forradalomra való emlékezés. A fiatal zenészek olyan különleges hangszereket mutattak be mint a cimbalom és a tekerőlant. Egy fergeteges verbunkkal és a Kossuth Lajost azt üzente című népszerű énekkel megteremtették a korabeli hangulatot a jelenlévő gyerekek örömére, akik a koncert után ki is próbálhatták a hangszereket. 

Idén a Szent Borbála római katolikus templom adott otthont a március 15-ei ünnepségnek. A templom kertjében található kopjafa koszorúzásával kezdődött a rendezvény. Koszorút helyezett el a helyi és a megyei RMDSZ képviselete, Petrozsény önkormányzata nevében Tiberiu Iacob Ridzi polgármester, a testvérváros, Várpalota küldöttei, Magyarország kolozsvári főkonzulátusa, valamint a Mihai Eminescu Főgimnázium magyar tagozatának diákjai, akik a koszorúzáson Juhász Gyula: Március idusára című versét szavalták el.

A templomban Lurtz Zsolt unitárius lelkipásztor tartott hálaadó igehirdetést, majd az ünnepi köszöntő beszédek következtek. Az rendezvény koordinátora Wersanski Eduárd a petrozsényi Polgármesteri Hivatal polgármesteri kabinetjének tanácsosa, a magyar közösség aktív szervezője köszöntötte az egybegyűlt embereket, majd Szurovszky Katalin kolozsvári konzul asszony felolvasta Orbán Viktor, a határon túli magyarság számára küldött, üzenetét.  

A gyerekekkel már február elején elkezdtünk készülődni, hiszen itt Petrozsényben  hagyománynak számít, hogy a Mihai Eminescu Főgimnázium magyar tagozatos diákjai tartanak előadást a március 15-ei megemlékezésen. Pop Erzsébet magyar tanárnővel közösen készítettük fel a gyerekeket az ünnepi műsorra. A gyerekek megjelenítették  a fontosabb forradalmi eseményeket, verseket szavaltak, valamint magyar néptánccal és korabeli huszárénekekkel is készültek. Az ünnepi megemlékezést a Himnusz éneklésével zártuk le.

Másnap március 16-án a Tabulatúra régizene-együttes adott koncertet a Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ kápolnájában. „Szép hazádért, kedvesidért...” – a hazáért harcolók emlékezete című műsorukkal a forradalmi dallamokat elevenítették fel, majd egy kis közös néptáncra is jutott idő.

"Szépség, igazság lassan megy előre, 
Egy szebb, igazabb, boldogabb jövőbe."

/Juhász Gyula: Március idusára részlet/