Jelenlegi hely

Mátyás, az igazságos

Színes történelemóra gyerekeknek

/ Bankó Anna /
banko.anna képe
"Most nem a tenyeredből jósolok, felség, hanem csak szívemből, hisz ehhez még jóstehetség sem kell. Míg magyar ember él e földön, addig nevedhez mindig hozzá fogja tenni: Mátyás, az igazságos!"
A gyermekek munkáiA gyermekek munkáiA gyermekek munkáiA gyermekek munkái

Idén, 2018-ban Mátyás király királlyá választásának 560., születésének pedig 575. évfordulójára emlékezünk. A Nemzetpolitikai Államtitkárság ezen alkalmakból Mátyás király emlékévet hirdetett. Az emlékévnek fontos célja a magyar identitás erősítése, szerte a világban.

Mátyás király az uralkodása alatt megerősítette az országot, felismerte, hogy egy erős állam, és összefogás szükséges ahhoz, hogy megállítsa az Oszmán Birodalom terjeszkedését. Zsoldoshadsereget hozott létre, melyet a „fekete seregnek” hívtak, igazságos adózási rendszert dolgozott ki, sokszor segített a szegényebbeknek. Politikai munkája mellett nagyon olvasott, művelt uralkodó volt.

A gyermekek nemcsak a történelmi tanulmányaikban, hanem már különböző mesékben, mondákban is találkoznak a nevével, tetteivel.

A csicsókeresztúri és a vicei gyermekekkel történelemórán elevenítettük fel Mátyás király emlékét, és a reneszánsz kort. A nap hátralévő részét közös mesenézéssel, rajzolással töltöttük.