Jelenlegi hely

Megemlékezések Vukovár ostromának 28. évfordulóján

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Vukovári Magyarok Egyesülete az idei évben is megemlékezést tartott Vukovár város mintegy 5000 áldozattal járó 1991-es 87 napos ostromáról.
Koszorúzás az emléktemetőben Koszorúzás az emléktemetőben Koszorúzás az emléktemetőben Koszorúzás Ovćarán

A békés reintegráció (1997) óta a városba visszatért a megszokott rend, azonban a vukováriak életében november a város elestére való emlékezés hónapja, és egyúttal a nemzeti büszkeségé is. Október-novemberben sorra megemlékezések zajlanak, szinte újra átéljük a háborús eseményeket, és tisztelgünk a város hős védői előtt, akik a szerb túlerővel szembeszállva életük árán védték meg városukat, és országukat. 

A Vukovári Magyarok Egyesülete minden év november 16-án emlékezik meg a város ostromában elesett 52 magyar áldozatról a helyi emléktemetőben. A méltóságteljes megemlékezést Medvegy Andrea, volt Petőfi ösztöndíjas búcsúztató népdalokat énekelve nyitotta meg, majd Jakumetovics Rozália elnökasszony és jómagam felolvastuk a magyar áldozatok neveit. Ezt követően emlékkoszorúkat helyeztek el a jelenlévők. Az emlékezők az ovćarai kivégzőhelyen is lerótták tiszteletüket, a kórházból oda elhurcolt és meggyilkolt beteg, szenvedő emberek emléke előtt. 

A megemlékezésen részt vett többek között Pirityiné Szabó Judit a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Gárdos Béla eszéki konzul, Szendrői László, a zágrábi magyar nagykövetség katonai attaséja, valamint Jankovics Róbert horvát parlamenti képviselő. Jelen voltak a szlavóniai és baranyai magyar közösségek tagjai is, például a kórógyi, vinkováci, csákováci, daruvári, laskói küldöttek. 

November 18-án, az eddigi évekhez hasonlóan Horvátország minden tájáról és a szomszédos országokból is tízezrek érkeztek Vukovárra, hogy a város elestének évfordulóján tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt. A kórháznál tartott, délelőtti megemlékezés után a résztvevők hosszú sorokban gyalog tették meg az öt és fél kilométeres utat az emléktemetőig, ahol szabadtéri szentmisére került sor. A megemlékezésen mint rendesen részt vett Kolinda Grabar-Kitarović államfő, Gordan Jandroković házelnök és Andrej Plenković miniszterelnök is.