Jelenlegi hely

Megemlékezés a majtényi síkon

Az élő Rákóczi

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idén is megszervezte „Az élő Rákóczi” című rendezvényét. 2018. április 28-án a Majtényi síkon emlékeztünk meg bátor őseinkról, a szabadságharcról, valamint a felekezeti és nemzeti hovatartozástól független összefogásról.
Az esemény plakátjaMuzsnay Árpád köszöntő beszédeKoszorú részletÉn, Garamvölgyi Anett és a 16. sz. Báthory István cserkészcsapat

A megemlékezés délelőtt kezdődött a Domahida vasútállomás mögötti kuruc emlékműnél. Az összegyűlt résztvevőket Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa és Gheorghe David, Majtény község polgármestere köszöntötte. Ezt követően üdvözlő beszédet mondott Simon Edina, Magyarország kolozsvári konzulja, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Seszták Oszkár, a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. A Rákócziakat méltatta Várkonyi Gábor tudományos kutató.

A beszédek mellett több hagyományőző csoport is bemutatta műsorát: Dancs Lajos Népdalkör (Mátészalka), Rákóczi Kulturális Egyesület Népdalköre (Mikola), Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes (Nagyecsed), Rekettye Néptánccsoport (Nagykároly), Horpácsik János Néptánccsoport (Ópályi), Hagyományőrző dalcsoport (Tyukod), valamint domahidi, kis- és nagymajtényi, szilágysomlyói énekesek, szavalók. Tárogatón játszott Nagy Csaba (Nyíregyháza). Szilágysomlyóról a 16. sz. Báthory István cserkészcsapattal érkeztünk, akikkel két gyönyörű kobozkíséretes éneket adtunk elő.

      

A koszorúzást Balogh Sándor, a kismajtényi RMDSZ elnöke vezette le. Díszőrséget álltak a szatmárnémeti Dsida Jenő és a szilágysomlyói Báthory István cserkészcsapat tagjai, majd a megemlékezés végén záró áldást mondott Balogh Enikő kismajtényi lelkipásztor.