Jelenlegi hely

Megjelent az Új Dobos 2015-ös száma

/ Labossa Bence György /
labossa.bence képe
December 10-én Banja Lukában megjelent a Bosznia-hercegovinai magyarság évente megjelenő folyóirata az Új Dobos.

A Banja Luka-i Magyar Szó és a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének közös kiadványa a Bethlen Gábor Alap, a Szerb Köztársaság Oktatási és Kulturális  Minisztériuma és Banja Luka város támogatása révén jelenhetett meg.
A két szervezet példás együttműködését jelképezi, hogy immár kilencedik éve közösen jelentetik meg a folyóiratot. 
Az Új Dobosban az egyesületek beszámolnak az elmúlt év tevékenységeiről továbbá érdekes cikkek is megtalálhatóak különféle témákban. 
A Bosznia-hercegovinai magyarok lapja háromszáz példányban jelenik meg magyar és szerb nyelven. Köszönhetően az egyesületek áldozatos munkájának, van magyar nyelvű újság Bosznia-Hercegovinában, amely a szórványban élő boszniai magyarság számára nagy kincs, hiszen az őket érintő eseményekről és az országban történt magyar vonatkozású hírekről is olvashatnak anyanyelvükön.

Az Új Dobos bemutatását követően a Magyar Szó Egyesület megtartotta évzáró közgyűlését, ahol Milivojević Irén elnökasszony beszámolt az elmúlt év eseményeiről és megköszönte a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak továbbá a helyi vezetésnek, hogy támogatják az egyesület munkáját. Külön kiemelte a Petőfi Sándor Program jelentőségét a közösség számára.
Ezt követően elismerésben részesültek azok a személyek, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Magyar Szó Egyesület létrejöttéhez. Havreljuk Stevo a Kisebbségek Szövetségének elnöke és Blaha Vladimir a Szövetség első elnöke és alapítója kapták meg a díjat. Mindketten nagyon sokat tettek azért, hogy a Banja Luka-i kisebbségi egyesületek köztük a Magyar Szó létrejöhessenek és legyen a városban kisebbségi ház.
A közgyűlést követően jó hangulatú beszélgetés és táncos mulatság kezdődött, ahol magyar és helyi slágerekre táncolhatott a meghívott vendégsereg késő estig. 
A magyar konyha remekei ezúttal sem hiányoztak a gasztronómiai kínálatból. A szarajevói Magyar Nagykövetségnek köszönhetően pedig magyar borok is emelték az esemény színvonalát.
Az ünnepélyes alkalmon részt vett Gulyás Leonóra konzul és Sándor Attila a Petőfi Sándor Program szlovéniai képviselője is.