Jelenlegi hely

Megnyitja kapuit a temesvári Magyar Ház

/ Szabó Janka /
szabo.janka képe
A temesvári Magyar Ház felújítási munkálatai az épület visszaszerzése óta folynak, de amint novemberben elkészült az első közösségi terem, máris egymást érik a rendezvények.
Improvizációs esttemesvári nézőseregTánczház TemesváronEszterlánc, táncház, őszkergetés

Kulturális és szabadidős programoktól zajos a Magyar Ház Temesváron. November 18-án a Csiky Gergely Állami Magyar Színház színészeinek Improvizációs estje nyitotta a színes kulturális események sorát az új Multifunkcionális teremben. Szinte még érezni lehetett a friss padló és festék szagát, amikor a színészek (Bandi András Zsolt, Czüvek Lóránd, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre) azt a feladatot kapták Kedves Emőke rendezőtől, hogy bújjanak különböző stílusban alkotó építészek bőrébe, és "rendezzék be" a Magyar Házat. Volt, aki a vakolatot kapta volna le és a téglákat hagyta volna szabadon (arra emlékezve, hogy a temesvári Magyar Ház megépítéséhez szükséges összeget a – trianoni döntés után a székhely és közösségi tér nélkül maradt – helyi magyarság "téglajegyeket" árusítva gyűjtötte össze. Az estén szóba került a Bega folyó elterelése, "mozgássérült sellő parkoló" lehetősége is. A temesvári nézősereg nagy tapsviharral viszonozta a színészek bravúros alakítását. Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli konzulja is felszólalt és mindenkit részvételre buzdított, hogy a Magyar Ház beteljesíthesse a célt, amiért egykor megépült: a magyar közösségi élet és kultúra központja legyen Temesváron.

Ezzel nincs vége a programok sorának: november 25-én az Eszterlánc Kulturális Egyesület szervezésében őszkergető batyus táncházban vehettek részt a táncos-kedvűek, ahol a temesvári Suttyomba és Eszterlánc zenekar húzta a talpalávalót. 26-án a T.E.M.I.SZ (Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet) játékestjén telt meg a terem játszani és kacagni vágyó fiatalokkal. 27-én az RMDSZ által szervezett Konzuli Fogadónapon intézhették ügyes-bajos dolgaikat a temesvári magyarok – akik voltak is szép számmal!

Rendületlenül folytatódnak tovább a rendezvények a következő hónapban is, hiszen ezentúl minden hónapban sor kerül az Improvizációs estre, Táncházra és Játékestre is, valamint a Ház üzemeltetője, a Várbástya Egyesület is megtartja hagyományos Karácsonyi ünnepségét, ahol a kulturális programok mellett a résztvevők széleskörű tájékoztatást kapnak a Házat érintő, jövőbeli tervekről is.