Jelenlegi hely

Megrendezték a Magyar Szórvány Napját Segesváron

/ Töttösi Gergő /
tottosi.gergo képe
Erdélyben idén nyolcadik alkalommal, Bethlen Gábor születésének és egyben halálának évfordulóján megtartották a Magyar Szórvány Napját Segesváron.
Botond, Medgyesi MADISZ elnök, valamint Olteán Csongor, a MIÉRT elnökeKelemen Hunor, szövetségi elnökWinkler Gyula, európai parlamenti képviselőKözönség a 2018-as Szórvány Napján

Az Országgyűlés a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségének megfelelve, 2015-ben nyilvánította november 15-ét a magyar szórvány napjává.

Az idei eseményt Segesvár alpolgármestere, Tóth Tivadar nyitotta meg, melyet Kilyén Ilka szavalata és a Kikerics néptáncegyüttes előadása követett. Erdély kilenc szórványmegyéjének képviselői mellett tiszteletét tette a rendezvényen többek között Kelemen Hunor szövetségi elnök, valamint Winkler Gyula európai parlamenti képviselő is.

Az ünnepélyes megnyitót követően a hangsúly a gyerekekre és az oktatásra helyeződött. Bemutatták az új magyar nyelvű tankönyveket, az óvoda-bölcsőde programot, valamint a Balázs Botond, Medgyesi MADISZ elnök által helyileg már sikeresen működő, és a közeljövőben hat további szórványmegyére kiterjeszteni kívánt Hosszabbított Programot.