Jelenlegi hely

"Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom..."

Átadó ünnepség a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceumban

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
2019. május 23-án 15 órakor kezdődött a patinás, nagy múltú intézmény, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum átadó ünnepsége. Megújult a díszterem, az ebédlő, és az óvoda a magyar állam támogatásával.
DíjazottakFelszentelésÜnnepségÓvodások

Az épület a Kárpát-Medencei Óvodafejlesztési Program segítségével újulhatott meg. Az iskola, a gyermekek, az óvónők, tanítók, tanárok régóta készültek erre a napra, én is a Fecskevirág Néptánccsoporttal.

Az ünnepséget az óvodások népdalcsokra nyitotta meg, majd őket követték a beszédek. Jakab Ilona igazgató, Grezsa István miniszteri biztos, Pál József Csaba Temes megyei püspök, Farkas Imre Temesvár alpolgármestere, Halász Ferenc Temes megyei tanfelügyelő mondta el a jövőben bízó köszöntő beszédét, melyben az építés mind a magyar közösség megmaradására vonatkozott. Grezsa István miniszteri biztos főként arról beszélt, hogy miért is jó az Magyarországnak, ha határon túli óvodákat, iskolákat támogat, fejleszt. Farkas Imre ez alkalommal is kiemelte, hogy mint családapa, számára a legfontosabb, hogy olyan világot teremthessen, amelyben a gyermekei örömmel maradnak. Pál József Csaba megköszönte a magyar államnak, hogy mint a fenyveserdőben a kicsit megdőlt, meggyengült fenyőfát a többiek, úgy tartja meg a szórvány magyarságot, Temesvárt is Magyarország támogatása.

A beszédeket követte az elemisek gyönyörű éneke az Örökségünk számmal Lőrincz Gyöngyi tanítónő felkészítésével, melyben teljes szívvel énekelték a gyermekek:

"Én magyarul érzek
Magyarul félek
Magyarul kérlek
Magyarul érted

Magyarul sírok 
Magyarul mondom 
Magyarul írok 
Magyarul mosolygom

Magyarul küzdök
Magyarul tűrök
Magyarul dobbanok
És magyarul álmodom
Én magyarul álmodom

Megtanulom, megőrzöm
Tanítom, továbbadom
A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján
Elkopni nem hagyom"

 

A szívhez szóló éneket követte a különböző versenyeken sikereket elért tanulók díjátadója. Végül az eseményt az idén alakult Fecskevirág Néptánccsoport Gyermekjátékok összeállítása és rövid dunántúli ugrós tánca zárta, amelyre az utóbbi hónapokban sokat készültünk. Ezután következett az Isten áldását a továbbiakban is kérő, és hálaadó imádság, majd az ünnepség után a felszentelés a püspök úr vezetésével.
Megható volt része lenni a gyermekekkel és óvónőkkel, tanítónőkkel együtt készülve, együtt dobbanva részese lenni az eseménynek. Isten segítse az intézményt, a gyermekek növekedését, a tanítók, tanárok áldásos munkáját a jövőben is.