Jelenlegi hely

Megtartotta első nemzetközi képzését a Medgyesi MADISZ

/ Töttösi Gergő /
tottosi.gergo képe
Sikeresen zárult a Medgyesi MADISZ által szervezett Same Boat elnevezésű Erasmus+ képzés.
MúzeumlátogatásElőadás a helyi magyar kisebbségrőlKözösségi feladat a képzésenOklevél átadó

A képzést 2019. január 19-26-án rendezték meg Medgyesen, amelyre összesen 9 országból mintegy 44 fiatal látogatott el. Így képviseltette magát Olaszország, Magyarország, Azerbajdzsán, Örményország, Lettország, Észtország, Ukrajna, Macedónia valamint Románia. A képzés témája a migráció volt, amelyhez a különböző kultúrákból érkezett vendégek eltérő tapasztalatai nagyon izgalmas adalékul szolgáltak.

Ahogy Balázs Botond, a MADISZ elnöke fogalmazott, ez volt a szervezet első ilyen jellegű projektje. A hét során a fiatalok alaposan körbejárták a migráció kérdését, különböző gyakorlatok, előadások és tanulmányutakon való részvétel segítségével. Utóbbira példa a nagyszebeni Bevándorlási Irodában tett látogatásuk. 

Mostanáig csak az egyetemen foglalkoztam a migráció témájával, ezért remélem, hogy ezúttal a korábbiaknál valamivel gyakorlatiasabb információkkal gazdagodhatok. Különösen kíváncsi vagyok arra, hogy mi a helyzet a többi országban, hogy miképp tekintenek a többiek a jelenségre és, hogy milyen megoldásokat javasolnak a jelenlegi állapot kezelésére. Többen olyan országokból érkeztünk, amelyek a múltban háborúban álltak egymással, és az első napokban ez okozott némi kellemetlenséget, de mindannyian fiatalok vagyunk és igyekszünk a dolgokat pozitív szemszögből látni.” – fogalmazott az egyik résztvevő.

Egy másik, örmény vendég szerint „A projekt témája igen nagy és szerteágazó. Kilenc különböző országból jöttünk és mind a migráció különböző aspektusaival szembesülünk nap mint nap, ami mindannyiunk számára sok újdonsággal szolgál. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül időszerű és fontos téma, amivel nem lehet nem foglalkozni.

A projekt megvalósítása során a résztvevők tanulmányi látogatást tettek Nagyszebenben, ahol megbeszéléseket folytattak a magyar, valamint a német kisebbségek képviselőivel, míg a helyi migrációs jelenségről a Szeben megyei Bevándorlási Hivatalban tájékozódhattak bővebben.

A szervezők reményei szerint, ennek a képzésnek a pozitív tapasztalatait követően a Medgyesi MADISZ a jövőben is folytatni tudja majd a hasonló projektek szervezését és megvalósítását az ifjúság számára.