Jelenlegi hely

Megújul a zolti tábor

Képzési központként újul meg a Bartók Béla Eméleti Líceum régi táborhelye

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Zolt a mai felnőtt, egykori bartókos diákok számára felhőtlen ifjúkori emlékeket jelent. Mára az idők során megviselt állapotú épület kevéssé alkalmas táborok helyszínéül, de ez hamarosan változik. A következő két évben nemcsak megújul, de fiataloknak és felnőtteknek egyaránt képzési heteket fog adni szállással, konyhával, képzésnek megfelelő térrel a csodaszép erdős, lankás természetben.
Megújul a zolti táborMegújul a zolti táborMegújul a zolti táborMegújul a zolti tábor

Zolt előnye, hogy közel van és mégis távol. Elég messze Temesvártól, annyira, hogy a természetben kikapcsolódjon a városi ember, és elég közel ahhoz, hogy egyszerű legyen a megközelítése. Emellett a bánsági puszták után lankás, dombos, erdős, patakos vidékbe varázsolja az arra járót. Ilyen környezetben épül újjá a régi kúria, ahol régóta táboroztak a Bartók Béla Elméleti Líceum tanulói.

A Zolti tábor megújulásának részleteiről tartott sajtótájékoztató előtt pikniken nosztalgiáztak az egykor ott táborozott felnőttek és mostani tanuló, óvodás gyermekeik. Régi képeket is vittek emlékidézésül. A gyermekek a patakban mászkálhattak nagy örömmel a napsütésben, és az épület előtti zöldellő udvaron falatozhattak, beszélgethettek önfeledten.

2019. május 27-én zajlott le a projekt sajtótájékoztatója. Hármas partnerségben a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, a Szórvány Alapítvány és a szegedi Katolikus Ház közös gondozásában valósul meg a Határon átnyúló képzési központok projekt (ROHU 374), amely az Interreg V-A Románia-Magyarország Program részeként az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával jön létre. A projekt futamideje 30 hónap 2019 márciusa és 2021 augusztusa között. A projekt teljes költségvetése 1.269.162,83 euro, amelyhez mindhárom partner önrésszel is hozzájárul.

A projekt célja a határon átnyúló munkaerőpiac mobilitásának növelése, meyhez három alappillér a következő:
1. Módszertan és képzési anyag kidolgozása
2. Modern és hatékony képzési központok építése
3. Képzések szervezése

A második pont, azaz a képzési központok építésének része a zolti tábor (Temes megye) felújítása és Domaszéken (Csongrád megye) egy új épület felépítése. Mindkét központ a képzési helyszínek, termek mellett szállási lehetőséget is fog nyújtani hálószobákkal, étkezőkkel, kikapcsolódási lehetőségekkel.

Temesváron és környékén nincs hasonló természetközeli, megfelelő táborhely. Az egész temesvári, Temes megyei magyar közösség számára ajándék lesz a megújulás.

(Fotók: Temesvári Rádió)