Jelenlegi hely

Mentsük meg az iskola magyar tagozatát!

"Afterschool" Kőhalomban

/ Buchwald Patrícia /
buchwald.patricia képe
Szeptember közepén indult el Szegedi László esperes úr szervezésében egy délutáni iskola program a Kőhalmi Református Egyházközség udvarának "Holland" termében, a kőhalmi iskola magyar tagozatának megmentése érdekében.
Délutáni programÓvodásokÚj játszótér az udvaronJátszósarok

2018 tavaszán kiderült, hogy van több olyan magyar szülő Kőhalomban és környékén, akik azért nem akarják gyermeküket magyar tagozatra íratni, mert nem tudnának a tanulásban segíteni nekik, ugyanis maguk sem magyar iskolába jártak.  Szegedi László esperes úr kezdeményezésére sikerült megtalálni azokat a szülőket, akik ezen okból román tagozatra akarják íratni gyermeküket. Emellett sikerült megszólítani azokat a magyar szülőket is, akiknek a gyermekük már román tagozatba jár, de ha segítséget kapnak a gyermekeik, akkor szívesen átíratják magyar tagozatra őket.

Így 27 gyermekkel sikeresen elindult a program, melyben óvónők, tanítónők, lelkipásztorok önkéntes munkát vállaltak. Minden gyermek ingyenesen vehet részt a programban, melyben a tanulás mellett barkácsolnak, népdalokat és gyermekjátékokat tanulnak, elsajátítják az angol nyelv alapjait, és vallásból is bővítik tudásukat. A református egyház támogatásával, minden gyermek kap meleg ebédet, a szülőknek csupán havonta egyszer, egy uzsonnával kell hozzájárulniuk a programhoz. 

Több teremben zajlik a munka: az iskolásoknak külön tanulótermet alakítottak ki, az óvodások és előkészítő osztályosok másik két teremben játszhatnak, mesét nézhetnek, aludhatnak. 

Reméljük, hogy a következőkben még több szülőhöz eljut a hír, és így bővülhetnek a csoportok, mellyel megmentjük az iskola magyar tagozatával együtt a szórványban élő magyarokat.