Jelenlegi hely

Mérában is siker

Ismét népdalverseny díjakat hoztak a Petőfi Programos növendékek Szilágysomlyónak, ezúttal a IX. Jagamas János Népdaléneklési Versenyről

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
2019. 10. 26-án immáron kilencedik alkalommal rendezték meg a Jagamas János Népdaléneklési Versenyt a kalotaszegi Mérán. Erre a versenyre három tanítványomat neveztem be, s nagy örömünkre mindhárman díjazásban részesültek. A szervezők elmondása szerint még sosem jelentkezett olyan sok versenyző, mint ebben az évben.

“Mert az Úrnak, Istenednek a szent népe vagy te, téged választott ki az Úr, hogy az ő tulajdon népe légy mindazon népek közül, amelyek a föld színén vannak.” (5Móz, 14:2) A helyi református tiszteletes Mezei László ezzel a bibliai idézettel köszöntötte a résztvevőket, majd hozzátette: “Bennünket választott ki, tehát választottak vagyunk. És ha így van, okunk van az éneklésre, az örvendezésre.” A lelkész úr a továbbiakban arra biztatta a versenyzőket, hogy örömmel daloljanak és vegyenek részt a vetélkedőn, majd átadta a szót a Romániai Magyar Dalosszövetség elnökének, Tóth Guttman Emesének. A 6-18 éves iskolások számára hirdetett népdalversenyen idén összesen nyolcvanhatan vettek részt. A versenyzőket nyolc korcsoportra osztották a szervezők. A nagy létszámra való tekintettel meghallgatásuk ezúttal két zsűribizottság által két külön épületben (a Református Egyházközség Tanácstermében, illetve a helyi iskola egyik termében), szimultán zajlott.

Amíg a vetélkedés befejeztével a zsűri elvonult tanácskozni, addig a résztvevők és kísérőik számára a lelkész felesége ebben az évben is programokkal kedveskedett. A jelenlevők ez alkalommal meglátogathatták a mérai Bivalymúzeumot, majd megtekinthettek két hagyományőrző ifjú táncospárt, akik gyönyörű mérai viseletben mérai néptáncokat mutattak be.

A díjkiosztó – csakúgy, mint a megnyitó – ünnepség a gyönyörű mérai református templomban zajlott. Minden korcsoportban három díjat osztottak ki, s nagy-nagy örömünkre a huszonnégy díj közül három tanítványaimhoz került! Kulcsár Cintia hetedik osztályos tanítványom I., Debre Anna első osztályos tanítványom II., Csók Andrea Beáta negyedik osztályos tanítványom pedig III.díjat nyertek korcsoportjaikban! Ez úton is gratulálok nekik és szüleiknek!

Éljen a Petőfi Sándor Program! Hajrá magyarok, hajrá Szilágyság! :)