Jelenlegi hely

Mesébe illő jótékonysági bál Zsobokon

Gyűjtés a szórványiskola javára, a fűtésrendszer korszerűsítése érdekében

/ Molnár Judit /
molnar.judit képe
Erdélyben, a kalotaszegi Zsobokon működő szórványiskola egyik épületében a fűtésrendszer mára teljes mértékben elavult. Ennek következményeként a kicsik a téli időszakban hideg osztálytermekben, kabátban ülve, gyakran forró teát kortyolva tanulnak. Ezt a helyzetet hivatott megoldani az a jótékonysági bál, melyet az idén első alkalommal szerveztek meg az iskola pedagógusai és a szülők.
Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért Jótékonysági Bál a zsoboki szórványiskoláért

A Szilágy és Kolozs megye határán elhelyezkedő Zsobok egy azon kalotaszegi kisfalvak közül, amely teljes mértékben megőrízte magyarságát, kultúráját, és nem csak őrzi, de mind a mai napig éli hagyományait. A faluban működő általános iskolát több mint húsz évvel ezelőtt hozták létre, újraindítva általa a gyermeklétszám miatt korábban beszüntetett oktatást. Az iskola elindítását a Bethesda Gyermekotthon létrehozása, valamint a szórványoktatás felkarolása tette lehetővé. Így működik a zsoboki iskola mind a mai napig szórványiskolaként, a gyermekotthon pedig szórványkollégiumként is. 

Ma két épületben folyik oktatás, az újabb épületben tanulnak a felsősök, míg a régebbi épületben kapnak helyet az alsósok és az óvoda termei. Ez az az épület, amelynek mára teljes mértékben elavult a fűtésrendszere, melynek következményeként a kicsik a téli időszakban hideg osztálytermekben, kabátban ülve, gyakran forró teát kortyolva próbálják elsajátítani a tananyagot. Ezt a helyzetet hivatott megoldani az a jótékonysági bál, melyet február közepén, az idén első alkalommal szerveztek meg az iskola pedagógusai és a szülők. A báli kulturális műsort az iskolában tanuló gyermekek és a zsoboki fiatalok nyújtották, mindenki színpadra lépett az óvódásoktól kezdve a már egyetemen tanuló fiatalokig. A kicsik népi gyermekjátékokkal, az alsósok magyar táncokkal, a nagyobbak kalotaszegi táncokkal, míg a fiatalok kis színjátékokkal és a gyönyörű bálindító tánccal örvendeztették meg az összegyűlteket. Mindenki hozzá akart tenni egy kicsit az ügyhöz, mindenki kívánta a meleget. Azt is, ami kint van, azaz az osztálytermekben és azt is, ami ebből a rendkívüli közösségi összefogásból ott bent, a szívekben született. 

A rendezvényt, amely a szervezők vallomása szerint igazán nagy sikerrel zárult, megtisztelte jelenlétével Demeter Katalin a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja is, aki rámutatott arra, hogy az oktatás nagymértékben hozzájárul a közösség feljődéséhez, tudja, hogy nagy áldozatokat követel, mégis, nagyszerű, hogy ezek a gyermekek magyarul tanulhatnak. A bál vendégei és felszólalói közé tartoztak továbbá Seres Dénes képviselő, Hari Tünde a ’Mosoly Program” megálmodója, valamint a Szilágy Megyei Tanfelügyelőség tanfelügyelője, Vince Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese és Molnár Irma tiszteletes asszony, aki férjével együtt munkálkodva építette fel és indította el a Bethesda Gyermekotthont, és vele egy időben a zsoboki iskolai oktatást. A tiszteletes asszony, aki 1991-től 2017-ig szolgált Zsobokon, meghatódottan emlékezett vissza az itt töltött évekre, és arra az emberfeletti munkára, aminek gyümölcseként ma él a falu, a zsoboki közösség. 

A jótékonysági bált több mint háromszáz ember tisztelte meg jelenlétével. A szervezők elmondása szerint, aki élt és mozogni tudott a faluban, az mind ott volt, mert mindenki érezte, hogy ez egy közös ügy, amelyet csak közös erőfeszítés árán sikerülhet megoldani. Ugyanakkor, a helyiek mellett sok vendég is érkezett ezen a napon a kultúrotthonban zajló eseményre, köztük a faluból elszármazottak, rokonok, barátok, volt tanárok és sok-sok jószándékú ember. Jelenlétüknek és áldozatvállalásuknak köszönhetően összegyűlt a pénz, amivel a nyár folyamán korszerűsíteni lehet majd az iskola régebbi épületének fűtésrendszerét, hogy a következő tél már melegebb és mosolygósabb legyen ott bent az osztálytermekben.