Jelenlegi hely

Mesés hétvége Nagyszalontán

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
A nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület tizennyolc éve hirdette meg legelőször az Arany László mesemondó versenyt. Azóta évről évre több száz kisdiák veszi kezébe a meséskönyvet, hogy megtanulja a magyar meseirodalom valamelyik darabját. Idén november végén tartották a versenyt, egy teljes hétvégén át.
mesemondok Nagyszalontanmesemondok Nagyszalontanmesemondok Nagyszalontanmesemondok Nagyszalontan

Évről évre több száz gyerek merül a mesék világába, pár napra, hétre a királykisasszony vagy a szegénylegény bőrébe bújt, kisgömböccé vált, megvívott a sárkánnyal, hogy aztán legyőzve önnön félelmét kiálljon a zsúfolásig telt nézőtérrel szemben, a  zsűri elé…

A mesemondó versenyen minden évben Arany László meséje vagy gyűjtése az egyik kategória, a másik pedig évente változik – idén Benedek Elek meséiből lehetett választani. Az óvodástól hatodik osztályig terjedő korcsoportokban először osztály-szinten tartanak válogatót, majd a legjobbak elődöntőn vesznek részt.

A mintegy hetven kisdiák – a legkisebb öt esztendős óvodás, a legnagyobb ötödikes kiskamasz – lámpalázasan várta a megmérettetést. A nagyszalontaiak mellett a környező települések, sőt a távolabbi Köröstárkány és a magyarországi Szeghalom kisdiákja is „rajthoz állt”. Az osztálytermekben, ahol az elődöntő zajlott, szülők, barátok foglaltak helyet, a zsűri asztalánál pedig tanárnők és tanítók figyelték a produkciókat. Négy korcsoportban zajlott a próba, melynek végén a döntőbe 21 kis versenyző jutott.

Másnap a Magyar Ház nagyszínpadán folytatódott a megmérettetés. Az ítészek csapatát Daróczi István, a nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulatának művésze elnökölte, munkáját Nagy Pető Réka pedagógus, a Bihar megyei Tanfelügyelőség módszertani felelőse és Zahu Valéria, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola tanítója, tankönyvszerző segítette. A csillogó szemű, derűs arcú gyermekek úgy léptek a színpadra, mintha gyakorlott művészek lennének, természetes könnyedséggel adták elő a meséket. Dicséret a felkészítő pedagógusoknak, hiszen minden kis tanítványuknak olyan mesét segítettek választani, melyben a gyerek igazán „otthon érezte” magát, azonosulni tudott a főhőssel, a mese nyelvezetével. A remek poénokon, mese-csattanókon a közönség is jól szórakozott.

Az est díjkiosztóval zárult, melyen oklevéllel és könyvcsomaggal jutalmazták az év legjobb mesélőjét – az Arany László díjat idén Takó Dorottya harmadikos diák érdemelte ki. Emellett minden korosztályban megnevezték az első, második, harmadik helyezettet, és kivétel nélkül mindenki részesült különdíjban. A verseny véget ért, de a mesék birodalma nyitva maradt, hiszen az a gyerek, aki felkészül egy ilyen rangos megmérettetésre, az bizonyosan olvasni vágyó, mesét, könyvet kedvelő fiatallá érik.