Jelenlegi hely

"Miénk itt a tér!"

/ Szabó Sándor /
szabo.sandor képe
Immár tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a Nagybányai Magyar napok, a Főtér Fesztivál, melynek a város festői, történelmi tere adott otthont. A fesztivál mindenkori jelszava: a „Miénk itt a tér!”, hiszen ezekben a napokban ténylegesen elfoglalják az egész teret és a környező galériákat a Magyar civil szervezetek, képzőművészek, árusok és természetesen az érdeklődő látogatók. Szimbolikusan a bevonulást lovas kocsik és huszárok vezetik azon az útvonalon, amelyen egykor Horthy csapatai is megérkezett Nagybányára.
....

A fesztivál szeptember 16-18. között került megrendezésre, tele volt meglepetésekkel, szórakoztató s egyben látványos kulturális programokkal, amelyek nagy tömeget vonzottak nap mint nap a főtérre. Gyerekek és felnőttek egyszerre érezhették jól magukat, hiszen a programok nemcsak felnőtteknek szóltak, hanem a gyerekek is birtokukba vehették a teret.

A programsorozat a nagybányai és bányavidéki magyarság közösségépítő és közösségerősítő rendezvénye, melynek célja a magyar közösségtudat, a magyar önazonosság-tudat és a magyar kultúra megőrzése, erősítése e szórványközösségen belül.  A Főtér Fesztivál mozgalomszerű, alulról építkező, önkéntességen alapuló közösségi tevékenység, a nagybányai és Nagybánya-környéki magyar civil szervezetek, csoportosulások, szakmai körök és intézmények közös munkája.

A rendezvényen tiszteletét tette Balog Zoltán Magyarország Kormányának Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, beszédében kitért a rendezvény és hasonló programok fontosságára a szórvány közösségek megőrzése szempontjából.

Az idei Főtér Fesztivál további újdonságokat, új jellegű programokat vonultatott fel a már megszokott, közkedvelt programpontokon kívül. Péntek este háromdimenziós látványvetítés volt a hajdani Fekete Sas fogadó homlokzatára a Nagybányai Művésztelep megalapításának 120. évfordulója tiszteletére. Táncszínházi előadás, néptánc találkozó, színház, buborékfesztivál, középkori lovagjáték, óriásjátszótér és sok más látványos, szórakoztató közösségi programon vehettek rész az ide érkező látogatók. Esténként pedig helyi és magyarországi fellépők szórakoztatták a nagyérdeműt, idén a sztárvendég Rúzsa Magdi volt, akit több százan halhattak és énekelték vele együtt slágereit.