Jelenlegi hely

MIÉRT SZÓRVÁNYKONFERENCIA TEMESVÁRON: A szórvány színei

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) november 20–22. között A szórvány színei címmel konferenciát szervezett a temesvári Andronic Panzióban, a Temes Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (TEIS) közreműködésével.
MIÉRT Szórványkonferencia megnyitóVendégek fogadása, regisztráció Petőfi Program bemutatása: A szórvány vándoraiKonferencia

A Szabadfalun megrendezett Szórványkonferenciát november 20-án, péntek este Halász Ferenc, Temes megyei RMDSZ-elnök, Molnár Zsolt parlamenti képviselő és Olah Gábor TEIS-elnök nyitották meg.

A Szórvány színei konferencia keretében november 21-én, szombaton 10 órától Antal Lóránt, MIÉRT-elnök tartott előadást Panorámanézetből a Szórvány címmel, majd Molnár Zsolt Temes megyei parlamenti képviselő A Szórvány mint lehetőség című előadását hallgathatták meg a jelenlevők. A délelőtti program Tomán Zoltán temesvár-gyárvárosi káplán, Nagy Zsolt programozó mérnök és Molnár András ügyvéd előadásaival zárult.

15 órától Szilveszter Ibolya, a Bartók Béla Elméleti Líceum aligazgatója A Szórvány Alma Matere címmel tartott előadást, utána bemutatkozott a magyar középiskola Diákönkormányzata és Keresztes Péter, a Temesvári TVR Magyar Adásának szerkesztője Lencsevégen címmel tartott előadást.

A konferencia befejező részében 17 órától Csáki Károly végvári polgármester a Szórványvidék pezsgő Végvárja című előadását hallgathatták meg a konferencia résztvevői. 17.30 órától a kisközösségek vezetéséről beszélgettek a jelenlevők, 18 órától Horváth Ida temesvári és Varga Emese medgyesi ösztöndíjasok bemutatták a Petőfi Programot A szórvány vándorai címmel. 18.15 órától kerül sor a MIÉRT területi szervezeteinek bemutatójára A szórvány színei címmel.

A temesvári MIÉRT-konferencián öt szórványmegyéből érkezett magyar fiatalok vitatták meg sajátos gondjaikat, mutatták be egymásnak sikeres projektjeiket, rendezvényeiket és egyeztették programjaikat, a MIÉRT országos vezetőségével konzultálva. „Amikor még csak a Temes Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács alapköveit raktuk le, már akkor jeleztük a MIÉRT felé, hogy mi ezt igenis elvállaljuk, és a Szórványkonferenciát megszervezzük – mondta Oláh Gábor TEIS-elnök. – Úgy érzem, hogy ez a konferencia kielégíti a fiatalok igényeit, meghallgatva az előadóinkat és a közös tanácskozások által olyan dolgokat tudunk megfogalmazni, amelyeket ha hazamennek a fiatalok, hétfőtől teljes gőzzel gyakorlatba tudnak ültetni és a dolgok jó irányba fognak változni”.

A temesvári MIÉRT Szórványkonferencia a résztvevő ifjúsági szervezetek képviselőinek közös tanácskozásával és a Mi így bulizunk című, TMD-TEIS közös őszbúcsúztató bulival zárult.