Jelenlegi hely

Mit hozott március hava a halmágyi magyar közösség életébe?

Nem csak árvizet, hanem több különleges kulturális eseményt is.

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Felmelegedés, aztán hirtelen fagy, hó és még több hó, majd eső és árvíz nehezítette meg a helyiek életét 2018 márciusában. Ennek ellenére közösségi programokban gazdag volt ez a hónap is.
Női VilágimanapA Vargyasi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet műsoraHalmágyi és Sárkányi gyermekek műsora 2018. március 15.Konfirmáció 2018

Az idősebb halmágyiak a legelképesztőbb természeti jelenségek láttán is csak a vállukat vonták mosolyogva, jelezve, hogy ők a hosszú évek alatt hozzászoktak az effélékhez. Ezzel párhuzamosan viszont ugyanebben a hónapban a közösség részéről többször is elhangzott az „Ilyen Halmágyon még soha nem volt!” megjegyzés is, ám ez a márciusi hónap kulturális eseményeinek sokszínűségére és színvonalára vonatkozott.                          

Március 2-án a világon sok helyen Ökumenikus Női Világimanapot tartottak a különböző egyházi szervezetek, megismerve Suriname kulturális, történelmi  és gasztronómiai értékeit és az ottani társadalom problémáit, különös tekintettel a nők életére. A halmágyi rendezvényen részt vettek, a szintén brassó megyei Apáca evangélikus egyházközségének női tagjai is. Országismertető előadás, közös istentisztelet, rendhagyó liturgia, énektanulás, főzés, ételkóstolás, de még hulladékújrahasznosító-vetélkedő is szerveződött az imanap köré.

Március 7-én köszöntöttük közösségünk hölgy tagjait és a Márkos István Önképzőkör keretében megtekintettük Sós Ágnes „Szerelempatak” című filmjét, mely megalapozta az estébe nyúló önfeledt nótázáshoz szükséges jókedvet.

Egy héttel később, március 14-én egy népes székelyföldi fellépő csoport érkezett Halmágyra. „Zúg Március” címmel verses-énekes ünnepi műsort adott elő a Vargyasi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet csoportja, a homoródszentpáli László Gyula Általános Iskola tanulóival közösen. Az előadást követően Pájer György, a vargyasi csoport vezetője,  a Gondviselés Segélyszervezetet képviselve egy könyvcsomagot adott át a halmágyi egyházközségnek, melyben egyaránt voltak a gyermekek anyanyelvi oktatásához hasznosítható segédanyagok, és felnőtteknek szóló szépirodalmi kiadványok is. Forrai Tibor tanár úr, a homoródszentpáliak vezetője kifejtette, hogy neki egész pályafutása során nagyon fontos volt, hogy elvigye tanítványait különböző szórványközösségekbe, megismertetve velük ezt a világot. Az előadást szendvicsekkel, teával és finom házi süteményekkel hálálta meg a lelkes közönség.

Ugyanezen a napon lépett ki a medréből az Olt, mely másnapra egy összefüggő tengerré változtatta a falu előtti láthatárt. A víz száz hektárokat árasztott el a folyó fogarasföldi szakaszán, több zsáktelepülést is elzárva a főútvonalaktól, ezek alól Halmágy sem volt kivétel. Az áradás miatt a halmágyi és sárkányi gyermekekkel gondosan előkészített, és begyakorolt március 15-i emlékműsort kénytelenek voltunk egy héttel elhalasztani.

Március 21-én már járható volt a halmágy felé vezető megyei út. A Márkos István Önképzőkör keretében erre az alkalomra hangszerbemutatóval egybekötött népzenei előadást szerveztünk, a "Csángó Kettős" zenekar előadásában, melynek tagjai Illés Gábor és Szamek Lili a Petőfi Program brassói ösztöndíjasai. Halmágy után ugyan azon a napon Gáborék a fogarasi közönség előtt is felléptek Hollanda Tímea ottani ösztöndíjas szervezésében.

Egy hét csúszással, március 23-án került sor a foglalkozásainkon résztvevő gyermekek első március 15-ei ünnepi műsorának bemutatójára. Mintegy évtizednyi kihagyás után ez volt az első ilyen jellegű ünnepi megemlékezés Halmágyon. A díszlet, a koreográfia, a szavalatok, valamint a gyönyörűen csengő huszárnóták, énekek teljesen elragadtatták és könnyekig meghatották a közönséget. Ekkor, már a hónap során sokadszorra és a legtöbbször talán ezen alkalommal hangzottak el a közönség soraiból az „Ilyen Halmágyon még soha nem volt!” és a „Köszönjük a nagyszerű élményét!” megjegyzések.

Virágvasárnap alkalmával egy konfirmandus tett fogadalmat és lépett be a gyülekezet úrvacsorai közösségébe. Ezt követően kezdetét vette a Húsvétra való csendes készülődés és a hónap végére visszatért medrébe az Olt, már csak az egekbe nyúló havasokat borította hó és a gólyákkal együtt Halmágyra is megérkezett az igazi tavasz.