Jelenlegi hely

Molnár Mária a bécsi Collegium Hungaricum új igazgatója

/ Keller Rita /
keller.rita képe
2015. június első napjától Molnár Mária művészettörténész lett a bécsi Collegium Hungaricum új igazgatója. Mária eddig Magyarországon, Budapesten élt és dolgozott és már eddigi szakmai tapasztalata is sokszínűségét mutatja, hisz mindamellett, hogy művészettörténész, 10 évig egy Közép-Európai kortárs művészeti lapnak volt a főszerkesztője, dolgozott az Ernst Múzeum vezető kurátoraként, számos könyvet szerkesztett, ugyanakkor egy könyvet is írt művészettörténeti témában.

 

Keller Rita, ösztöndíjasa, Molnár Máriaa bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, Miklós Tünde, ösztöndíjas

Mária hatalmas lendülettel kezdte meg igazgatói munkáját a 2015-ös év közepén a Collegium Hungaricumban. Nagyon erőteljes a művészetek iránti szeretete és kötődése, mely munkájában és a 2016-os programjában is tükröződni fog. Elmondta, hogy rengeteg új programmal készül a 2016-os évre. A már tradícióként megjelenő rendezvények mellett rengeteg fesztivál van előkészülőben, melyben minden művészeti ág (zene, képzőművészet, tánc és dráma) helyet fog kapni egy-egy két napos fesztivál keretén belül, amelyek – a tervek szerint – „mini” konferenciákkal, illetve workshop-okkal lesznek egybekötve az adott témában. A közönség és a szereplők körének szélesítése céljából egy újabb, friss irányvonal is előkészülőben van, ahol a klasszikus, modern és népi motívumvilág összefonódásának művészeti megjelenésének kezdeményezéseivel is találkozni fogunk.

Kiemelt cél a hagyományőrzés, a fiatalság támogatása, az eddigi „közönség” megtartása és új „közönség” toborzása mellett a fiatal, még kibontakozásban lévő tehetségek felkarolása, bemutatása. Ezzel is újabb lehetőségeket nyitva a régi és új előadóknak, alkotóknak az újabb vagy éppen az első bemutatkozáshoz. A Collegium Hungaricum szélesebb körben fog helyet és lehetőséget biztosítani minden fiatalabb és idősebb tehetségnek is, akik elsősorban magyarok, de akár osztrákok is lehetnek. Molnár Mária fontosnak tartja, hogy az osztrák kultúra és művészetek felé is nyissunk, így szeretné, ha a magyar előadók mellett vagy éppen velük kooperálva osztrák előadók is fellépjenek magyar rendezvényeken a Collegium Hungaricum előadótermében. Ennek kettős célja, hogy a magyar rendezvények nem csak magyar közönséget kapnának, továbbá ezáltal a bécsi lakosság is megismerné kultúránkat, hagyományainkat, sokszínűségünket.

Annak ellenére, hogy Máriának a korábbi igazgató, Méhes Márton éves programját kell folytatnia, még ebben az évben láthatunk egy kis „ízelítőt” az igazgatónő programjából is. „Intonáció” címmel november utolsó hetén egy kétnapos zenei fesztivál lesz, mely 26-án a Bécsi Nagykövetségen, 27-én pedig a Collegium Hungaricumban lesz megrendezve.

A 2016-os év előre láthatóan egy filmfesztivállal fog kezdődni, rengeteg filmvetítés, dokumentumfilm bemutatók és gyermek filmek is vetítésre kerülnek majd, egyfajta filmmustra jelleggel, egész délutános filmvetítésekkel. A cél, az itt élő magyaroknak bemutatni, hogy „otthon” mi történik jelenleg a filmművészet területén, díjazott és kasszasiker filmek megismertetése elsősorban a Bécsben és környékén élő magyarokkal, ahol pedig megoldható az angol vagy német felirat ott a nem magyar ajkúakkal is. Sokkal több egyéni kiállítás lesz ugyancsak kiváló magyar alkotók munkáiból, számos néptáncos és kortárstáncos workshop lesz, továbbá a közismerten pezsgő bécsi zenei élethez igazodva több nagyszabású zenei program van már előkészülőben kiváló magyar és Magyarországról érkező előadókkal.

Mária sokkal koncepciózusabban szeretné csinálni a programokat, igyekszik minél több egyesületet, szövetséget, főként fiatalokat bevonni a programok megvalósításába, ugyanakkor nyitott minden új programötletre is. Az elképzelés az, hogy legyen a Collegium Hungaricum egy bázis, egy találkozóhely az itteni magyaroknak, melynek ajtaja szinte mindig nyitva áll előttük.

Az új igazgatóhelyettes, ifj. Bertényi Iván történész fogja szeptember végétől segíteni az igazgatónő munkáját.

További információ a Collegium Hungaricumról: http://www.becs.balassiintezet.hu/hu/
Facebook: Collegium Hungaricum Wien
Hírlevél feliratkozás (név és email cím elküldésével): office@collegiumhungaricum.at