Jelenlegi hely

Most fújja el a szél a telet

Farsangfarki téltemetés a zsoboki szórványiskolában

/ Molnár Judit /
molnar.judit képe
Farsangfarkán, a farsangi időszak utolsó napjaiban, népes gyermeksereg kerekedett fel a zsoboki iskolából, hogy a falu határáig űzze a telet, a hideget és helyébe csalogassa a napsütésben fürdőző tavaszt.
Én táncoltam, te meg nemFarsangi hét az óvodában A gyermekek és MisiMost fújja el a szél a telet

Megülték a farsangot a zsoboki óvodások, annak rendje és módja szerint hét nap és hét éjszaka tartott a mulatság. Mindenki álma és kívánsága valóra vált ezen a héten, hiszen aki egyik nap béka volt, az másnapra királyfivá változhatott, és ha valaki egy héten keresztül csak királylány akart lenni netán, annak sem volt semmi akadálya. Minden nap kifordult az óvoda a sarkából, volt mulatság, állt a bál. A Mikulás feladata volt, hogy meglepje társait, akárcsak az igazi decemberben. A lovagok sárkányt öltek, és így királylányokat szabadítottak. Minden gyermeknek lehetősége volt mesehőssé válni, bátor vitézzé vagy egy kedvenc állattá. Varázslat volt, melyet a farsangfarka s farsangfarkán a farsangtemetés tört meg.

Aztán, farsangfarkán, a farsangi időszak utolsó napjaiban, népes gyermeksereg kerekedett fel a zsoboki iskolából, hogy a falu határáig űzze a telet, a hideget és helyébe csalogassa a napsütésben fürdőző tavaszt. Az óvodásokból és kisiskolásokból álló farsangi menet felállította Misit, a szalmabábut, aki jelképe minden rossznak, ugyanakkor a hidegnek és a télnek is. Éppen ezért, Misinek is el kellett égnie, hogy vele együtt vesszen minden rossz, amire nincs szükségünk, minden betegség, a jég és a fagy. Miközben Misi lángra kapott, a gyermekek hangosan kiáltották bele a levegőbe: "Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!"

Elmúlt farsang el, el, el.
Kinek használt, kinek nem.
Nekem használt, neked nem
Én táncoltam, te meg nem.

A bábu égetés után a gyermekek tovább énekeltek, majd játszottak, szaladgáltak, kalácsot majszoltak a még kicsit szeles, de már-már tavaszt ígérő napsütésben.