Jelenlegi hely

Mozgalmas cserkészjanuár

- egy hajóban evezünk!

/ Varga Orsolya /
varga.orsolya képe
"A boldogsághoz vezető igazi út az, ha másokat teszünk boldoggá." - Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell
kalandokesalmok1kalandokesalmok2kalandokesalmok3kalandokesalmok5

A január első hétvégéjét egy cserkészportyával zártuk a felsőbányai Kék-tóhoz, ahova a nagyobb vezetői korosztállyal látogattunk el, de előtte Nagybányán istentiszteleten és misén vettünk részt, hogy az új évet közösen Istennel indítsuk el.

A cserkészkorosztály számára utószilveszteri Kitsch partyt rendeztünk, ahol a diszkó - és neonfények, minél színesebb dolgok, a 80-as és 90-es évek zenéi adták a hangulatot. Volt táncpárbaj, csoportos tánckoreográfia, tánctanítás. Mindenki jól érezte magát, a buli utáni takarítás is hangulatosan telt, jó volt együtt lenni. Köszönjük nektek!

Január 10-12-én mintegy 20 vezető vett részt a cserkészcsapat tagjai közül a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely két trénere, Bányai Sándor és Demjén Izabella csapatépítő hétvégéjén, Láposbányán, egy pályázatnak köszönhetően. Második alkalommal látogattak el hozzánk, ugyanis 2018. november végén már részt vehettünk egy általuk vezetett csapatépítő hétvégén. A csapatépítés elsődleges célja az együttműködési készségek fejlesztése. Az egyéni és csoportcélok összehangolása, a tisztázott szerepvállalások, a közösséghez való tartozás az „egy hajóban evezünk” élménye mind hozzájárulnak a közös célok eléréséhez. A feladatok közös megoldása biztosítja a közös tanulást, a csoportműködésben lejátszódó szerepek és folyamatok megértését, az egyéni és csapat sikerélményeket és a bizalmi kapcsolatok elmélyülését. Új játékokat, játékvezetési módszereket, csapatjátékokat tanulhattunk, amiket a cserkészfoglalkozásokon, egyéb programokon tudunk hasznosítani.

Január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeltük az Ökumenikus Imahéten. A cserkészcsapat képviselői szerdán részt vettek az Újvárosi református templomban tartott alkalmon, ahol Sziszik József hirdette az igét, istentiszteletet követően a gyülekezettel együtt énekeltük el a Himnuszt és Váci Mihály: Még nem elég! c. versét olvasták fel cserkészeink.

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza  lett. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.”

Január 24-én szintén túrázott a cserkészcsapat egy része, ahol madáretetőket helyeztek ki a Ligetbe a TETTREcserKÉSZ programsorozatunk részeként - a nagybányai 15. gróf Teleki Sándor 30 éves születésnapjára életre hívott önkéntes akciósorozata - és a Hármastölgyeshez kirándultak el.

Január 25-én szombaton 12 órai kezdettel Várvédő Zsolt nagybányai antikvárius, galériatulajdonos ,, A Nagybányai Festőiskola Történelme" iskolásoknak szóló helyi művészettörténeti előadására volt hivatalos a cserkészcsapat apraja-nagyja. Interaktív, játékos és érdekes előadás során mélyülhettünk el  Nagybánya régi és mai értékeiben, aminek folytatása február 15-én várható.

Szintén ennek a programunknak a keretei között indult útjára a 2019-es Főtér Fesztiválon a Szeretet-torony építése, ahol több mint 300 csomagot gyűjtöttünk össze. A csomagok minden darabja megfelelő helyre került, elvitték az utolsó csomagokat is a hátrányosabb helyzetű Máramaros megyei magyar gyermekeknek és családoknak. Egészen Avasújvárostól - Kapnyikbányán át, Domokosig, mindenhol mosolyt hagytak ezek az önzetlen, jó indulatból adományozott, hasznos csomagok. Nagyon hálásak vagyunk és köszönjük a támogatást az egész cserkészcsapat nevében, Isten fizesse meg mindannyiunk fáradozását egymásért!