Jelenlegi hely

Mozgalmas nap Tiszakálmánfalván

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea képe
Mozgalmas nap volt 2018. május 27-énTiszakálmánfalván. Pápai nagykövet látogatott a faluba, és évzáró-ballagó ünnepség volt a Petőfi Művelődési Egyesületben.
Nuncius fogadásaMisén...Záró műsorZáró műsor, nagyok

Mozgalmas nap volt 2018. május 27-énTiszakálmánfalván. Pápai nagykövet látogatott a faluba, és évzáró-ballagó ünnepség volt a Petőfi Művelődési Egyesületben.

Kora reggeltől sürgés-forgás volt az egyesület székházában. Szorgos kezek díszítették a termet és készítették délutánra a harapnivalót. 9.30-ra érkezett a pápai nagykövet és 10 órakor kezdődött a templomi mise. Megtelt a templom a helyi, illetve a környékbeli hívekkel. Nagy eseménynek számít a tiszakálmánfalvi hívek életében a pápai nagykövet látogatása. Az itt élő magyarok közösségi életében fontos szerepe van a vasárnapi misének is. A vasárnapi misét a helyi plébános a pápai nagykövettel közösen celebrálta.

Szöllősi Tibor, plébános, Tiszakálmánfalva: „Száztíz éves a templom. A falu történetében először járt nálunk pápai nuncius, nagyon nagy ünnep ez nekünk. Látszott is, hogy mennyien fontosnak tartották eljönni, Kátyról is Kabolról is jöttek katolikusok. Katolikus közösség fogadta őt, nagy öröm volt hallani, hogy elhozta nekünk Ferenc Pápa ölelését, Ferenc pápa áldását.”

A pápai nagykövet elmondta, mindig nagy öröm számára ellátogatni a hívő közösségekbe, hiszen nunciusként ez az egyik legfontosabb megbízása.

Luciano Suriani, pápai nagykövet: „Mindig öröm találkozni egy közösséggel, ezért nagy öröm számomra, hogy itt voltam a Szentháromság ünnepén, amely a társadalmi közösség életének is a mintája. Ha a társadalom valóban a Szentháromság képére épülne, akkor az egy tökéletes társadalom lenne, a lehető legszebb, legharmonikusabb. Itt Szerbiában egy olyan realitással találkoztam, amelyben sok különböző nyelvű, különböző kultúrájú ember él. A különbözőség válhat akár akadállyá, nehézséggé. Egy keresztény számára azonban a különbözőség igazából egy lehetőség, hogy szeressünk és növekedjünk az egységben.”

A mise után a pápai nagykövet megáldotta a hívő közösséget.

A falu apraja nagyja a mise után kultúrműsorral kedveskedett a pápai nagykövetnek, amely egyben az egyesület év végi záró műsora is volt. Kiállítás nyílt a kézimunkázók munkáiból. Dalok, versek hangzottak el a gyerekek előadásában. Fellépett az egyesületben működő Gubancolók Néptáncegyüttes és a Derenduca Néptáncegyüttes a Berbence Zenekar kíséretében.

Ezután pedig a 8. osztályosok ballagási ünnepélyét tartották meg, melyen műsorral kedveskedtek az alsóbb évfolyamosok a búcsúzó ballagóknak. A végzős osztály is emlékezetes szép műsorral zárta a „nagy napot”.