Jelenlegi hely

Múltunk örökségei és a jelen kincsei

Régi kézimunka gyűjtések és mai alkotások

/ Szabó Nóra /
szabo.nora képe
2018. május 9-én kézimunkakör kiállítást láthattak a maradékiak a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület épületében. A kiállított alkotások főként gyűjtések, melyeket a maradéki asszonyok, illetve felmenőik készítettek hosszú évtizedek alatt.
Kézimunkakör kiállításNagy Bence füzesi dallamokat játszikBerta Géza, a maradéki Petőfi Sándor MME elnöke köszönti a vendégeketa kézimunka kiállítás

A kiállítás hegedűszóval indult Nagy Bence közreműködésével, aki Temerinből jött el hozzánk. Ezután Berta Géza, egyesületi elnök köszöntötte a megjelent vendégeket. Múlt és jelen találkozása – átmentése a jövőnek! Röviden így lehetne összefoglalni a köszöntőjének üzenetét. Ezen gondolatok után Szabó Nóra, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa megnyitotta a kiállítást.

A vendégek sorában jelen volt Snejder Sándor a Délvidéki, Szerémségi Szórványközpont koordinátora, az összegyűjtött kézimunkák tulajdonosai, illetve készítői, a kézimunkakör jelenlegi tagjai és a környező falvakból ellátogató érdeklődők. Közel 20-25 ember tekintette meg a munkákat a kiállításmegnyitó során.

A munkák nagyon változatosak voltak, mind technikailag, mind magát a kész terméket tekintve, illetve az alkotások korát nézve. Volt horgolt, kötött, hímzett munka, többek között asztalterítők, falidíszek, fésűtartó, kefetartó, dísztörölköző, keresztelőkendő, kancsótakaró, ruhák, ülőpárnák, díszpárnák, néptáncos kalárisok. Az alkotások között volt, ami 80-100 éves munka, de volt olyan is, ami teljesen friss, az elmúlt 8 hónapban készült. Egy azonban közös mindegyikben: maradéki kéz alkotta!

Az alkotások még néhány hétig kint lesznek az egyesület épületében, így az érdeklődők továbbra is megnézhetik a régi gyűjtéseket és az elmúlt 8 hónap munkáit.

Magával a kiállítással olyan célunk volt, hogy a 8 hónapja beindított kézimunkakör munkája tovább folytatódjon és aktívabbá váljon. Reméljük, a kiállított termékek csak még jobban meghozták a maradéki asszonyoknak a kedvet a közös alkotásra.

Jelenleg szerda esténként szoktunk összegyűlni és dolgozni 18 – 20 óráig.

Célunk még, hogy a jövőben még több kiállítást szervezzünk, ahol még több gyűjtést mutathatunk be Szerémségből. Szeretnénk felvenni a kapcsolatot más kézimunkakörökkel, esetleg vándorkiállítás formájában más településekre is eljuttatni a maradékiak munkáit.