Jelenlegi hely

Nagybánya az irodalomban

Tollrajzok, arcképek, látképek

/ Széles Zsolt /
szeles.zsolt képe
A Teleki Magyar Ház által kiadott irodalmi antológia harmadik kötetét mutatták be, Nagybánya az irodalomban: Tollrajzok, arcképek, látképek címmel.
Nagybánya az irodalomban könyvbemutatóNagybánya az irodalomban könyvbemutatóNagybánya az irodalomban könyvbemutatóNagybánya az irodalomban könyvbemutató

A megjelent könyvről beszélgettek, valamint kedves műveikből felolvastak:

BERTÓTI JOHANNA a kötet szerkesztője BALOGH E. CSABA nagybányai irodalom szakos tanár, valamint a felelős kiadó DÁVID LAJOS.

„A kötet a Teleki Társaság által kiadott nagybányai antológiasorozat harmadik része, szerves folytatása az első két kiadványnak, hiszen több visszatérő szerző szerepel benne és számos nagybányai személyiség, helyszín, történet, esemény köszön vissza. Ugyanakkor egyedülálló kötetként is olvasható, a megértéshez nem szükséges az előző kettő ismerete. Ha a három kötetet mégis együtt vizsgáljuk, a mozaik- vagy a kollázstechnika juthat eszünkbe, a szövegek kiegészítik egymást, és egy igen színes, izgalmas Nagybánya-képet tárnak elénk.

Míg az első kötet arra koncentrál, hogy a várost mutassa be szépirodalmi szövegeken keresztül, a második pedig a nagybányai festőiskolát helyezi érdeklődése középpontjába, a harmadikban mindkét törekvés érvényesül. A szövegek nagy része személyes hangvételű (műfaji szempontból napló részletek, levelek, visszaemlékezések, versek), ugyanakkor több, a korabeli sajtóban közölt újságcikket is olvashatunk, amelyek visszaadják az egykori város hangulatát.”

(részlet Bertóti Johanna szerkesztői jegyzetéből)