Jelenlegi hely

Nagybányai mesék sikere

Dobogós eredmények

/ Varga Orsolya /
varga.orsolya képe
A XX. Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon sikeresen szerepelt kis társulat eredménye igazi közös öröm, hiszen a csapat tagjai között a N. Iorga Általános Iskolából, a Németh László Elméleti Líceumból, Felsőbányáról és román tagozatokról is találunk gyermekeket.

MÁSODIK HELYEZETT LETT a Teleki Magyar Ház színjátszó csoportja az idei, XX. Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon (PADIF). Nagybánya környéke igazán nem panaszkodhat: ugyanazon a rendezvényen a szamosardói Kós Károly Általános Iskola színjátszó csapata harmadik helyezést ért el.

A résztvevő diákok, valamint a szülők és mindannyiunk számára nagy-nagy örömöt és elégételt jelentő sikere nagybányai vonatkozásban több éves munka gyümölcse. A Teleki Magyar Házban először 2016-ban zajlott Színjátszó Tábor. Moldován Blanka és Frumen Gergő, a szatmárnémeti Harag György Társulat színészeinek szakmai irányításával a következő években is megszervezett és nagy népszerűségnek örvendő táborok 2017. évi záróelőadását – „Nagybánya mesék” címmel – idén Budapesten, a Magyarság Házában, és a tavalyi Főtér Fesztiválon is bemutatták a gyermekek. E két előadást már Balogh Csaba magyar nyelv- és irodalom szakos tanár igazította színpadra –, aki sok évvel ezelőtt egész generációkban ébresztett kedvet a színészi pálya iránt (többek között Moldován Blanka is a Fülemile Diákszínjátszó Csoport tagja volt akkoriban) – s aki a színjátszókat ezúttal a PADIF-ra is felkészítette, elkísérte.

„Az elért eredmény, a II. díj csak hab a tortán. Finom, szeretjük, bajszunk lesz tőle... DE ami a legfontosabb, kiléptünk a nagyvilágba, és jó előadásokat láttunk. Amit szintén hús-vér gyermekek adtak elő nagyon bátran, nagyon frissen.” – osztotta meg gondolatait a Balogh Csaba az eredményhirdetést követően.

„A legnagyobb hozadéka a mai napnak az, hogy láthattunk másokat is, nagyon lelkes, nagyon erős, elkötelezett csapatokat. A díjkiosztó hangulata fantasztikus volt. Közös éneklés, taps, ujjongás, együttlét, ölelkezés, egyszóval FESZTVÁLHANGULAT. Jó volt ezt megtapasztalni, megmártózni benne! Szép eredmény született, de ennél sokkal, de sokkal fontosabb az eddig vezető út, amit együtt jártunk be, meg az, hogy az előadáson mindenki nagyon odatette magát. Én jól éreztem magam, boldog voltam és elégedett.” – mondta a csapat felkészítője.

A XX. Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon sikeresen szerepelt kis társulat eredménye igazi közös öröm, hiszen a csapat tagjai között a N. Iorga Általános Iskolából, a Németh László Elméleti Líceumból, Felsőbányáról és román tagozatokról is találunk gyermekeket. Az október 26–28. között Szilágycsehben lezajlott országos versenyen egyébként 28 csapat, mintegy 400 diákja vett részt. A huszadik kiadását megérő rendezvény fontos fóruma a diákszínjátszásnak, az évek során az erdélyi diákszínjátszók színvonalas találkozójává vált, amely lehetőséget teremt a találkozásra, tapasztalatcserére, valamint a csoportvezetők gondolatainak és elképzeléseinek megosztására.

Szívből gratulálunk a színjátszó fiataloknak és felkészítőiknek!

(a fotó idén áprilisban készült, a Magyarság Házában)