Jelenlegi hely

Nagykaposon ünnepelte megalakulásánának 70. évfordulóját a Csemadok Erdélyi János Területi Választmánya

Így csöppentem bele a "keleti mindennapokba"

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
Egy nem mindennapi, felvidéki magyar kulturális szervezet, a CSEMADOK 70 éves jubileumi ünnepségének hangszeres megnyitására kaptam megtisztelő felkérést.
Csemadok 70

A Csemadok a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete név rövidítése. A Csemadok a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete. Pozsonyban, 1949. március 5-én alapították.

1968 után sokkal több volt a Csemadok, mint egy kulturális szervezet: ugyanis fontos közösségi szerepet is betöltött, melyből később, a rendszerváltás után olyan egyéniségek nőttek ki, akik meghatározták a szlovákiai magyar érdekképviseletet.

„Bármilyen időszakban, bármilyen kormányzat idején a Csemadok küldetésének és feladatának annak kell lennie, hogy ott, ahol élünk, megtaláljuk azokat az embereket, akik erősítik bennünk azt, hogy magyarok vagyunk, és ezt a kötődést úgy erősítik, hogy megmaradjunk, a következő generációk, gyermekeink, unokáink is magyarként tudjanak boldogulni a szülőföldünkön” – mondta Bárdos.

A nagykaposi ünnepi ülés megnyitó műsorszámaként egy Rákóczi összeállítást játszottam cimbalmon: egy Rákóczi - kesergőt, Tyukodi nótáját és további kuruc dallamokat.

A meghívott vendégek között jelen volt Herczeghné Petneházy Melinda, továbbá felszólaltak Köteles László a Csemadok általános alelnöke Görföl Jenő a Csemadok országos titkára, Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész (akinek több szobra is áll Nagykaposon és ez alkalommal Dobó István szobrát ajándékozta Dobóruszkának).

A rendezvény zárásaként a Csemadok Nagykaposi Alapszervezete által állított és segítségével megmentett emlékhelyeket egy erre az alkalomra készült kisfilm foglalta össze.

https://www.youtube.com/watch?v=vAAsVaY4LE8&feature=emb_share&fbclid=IwA...