Jelenlegi hely

Nagy népszerűségnek örvend az íjászat Feketeardóban és Csepében

/ Béni Brigitta Anett /
beni.brigitta.anett képe
Az érdeklődésre tekintettel októbertől összesen heti kilenc órában van lehetőség íjászatra Csepében és Feketeardóban. Jó hír, hogy egyre több gyermeket sikerül bevonni ebbe az izgalmas sportba.

Jelenleg megközelítőleg ötven gyermek él rendszeresen a lehetőséggel, és legalább ugyanannyian tették már próbára ügyességüket alkalomszerűen. De milyen tudásra is tesznek szert valójában azok a gyermekek, akik időt és energiát fektetnek az íjászatba?

Ez a sport nem egyszerűen arról szól, hogy adott egy eszköz, amellyel képesek célba lőni, hanem sokkal több annál. Fegyelemre és türelemre szoktat. A gyerekek megtanulnak összhangban és csapatban dolgozni, és rájönnek arra, hogy egy-egy („én jövök – nem, mert én jövök”) vitával csak önmaguktól veszik el az értékes időt. Fejlődik a mozgáskoordináció, hiszen a íjászat mozdulatsora összetett, és nagy koncentrációt igényel a kellő precizitás és pontosság eléréséhez. Rájönnek arra, hogyan zárják ki a környezet zavaró ingereit, hogy a célra koncentrálhassanak. Óvatossá és elővigyázatossá válnak, hiszen a legnagyobb körültekintéssel kialakított pálya közelében is megjelenhetnek emberek, akikre figyelni kell. Fontossá válik a segítségnyújtás, a csapat tagjainak kölcsönös támogatása a jobb teljesítmény érdekében.

Ezen ismeretek elsajátításának érdekében a gyakorlatok tematikusan épülnek egymásra, tekintettel az aktuális csoport összetételére, tudásszintjére. Ez azért is fontos, mert van olyan alkalom, amikor a legkisebbek, vagyis a hét évesek, és a legidősebbek, a tizenhat éves kamaszok kerülnek egymás mellé. A fő szempont azonban a párok/csoportok/sorok megalkotásánál nem az életkor, hanem az ügyesség – a hét éves lányokkal szemben nem egyszer maradtak már alul a csapat tizenéves fiú tagjai.

Reménykedem abban, hogy a most kialakult népszerűség továbbra is töretlen marad, és a későbbiekben további településekre eljutva is oktathatom az íjászatot.