Jelenlegi hely

I. nagyszebeni citerakoncert

A gyermekek kívánságára

/ Bucz Júlia /
bucz.julia képe
A nagyszebeni citeraoktatás 2020. január 16-tól indult mind gyermekek, mind felnőttek számára. A karantén beálltával az online citeraoktatás először ismétlő YouTube videókkal indult, majd a tavaszi szünet után a ZOOM-on folytattuk az órákat a gyerekekkel hét héten át.

 

I. nagyszebeni citerakoncert - gyerekek  I. nagyszebeni citerakoncert - gyerekek 2.  I. nagyszebeni citerakoncert - felnöttek  I. nagyszebeni citerakoncert - Astra Múzeum

Május vége közeledtével szó esett az online koncert lehetőségéről. Ez ellen a gyerekek mind tiltakoztak és mindenféle ötletekkel szolgáltak, hogy hol tarthatnánk meg a szabadban a koncertet. (Park, magánkert, kinél?) Januárban, amikor a közös munkát elkezdtük, beszélgettünk arról, hogy a félév végén fogadó szervezetem, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által szervezett HUNGARICUM Napok alkalmával július elején bemutathatnák tudásukat. Ez az ígéretem, a járványhelyzet ellenére is megmaradt a gyermekekben, és nem tágítottak az ötlettől, hogy szabadtéren legyen a koncert. A szülőknek és mentoromnak felvázolva a helyzetet, mentorom érkezett a mentő ötlettel, hogy a védőintézkedéseket betartva, talán az ASTRA szabadtéri Múzeumban megtarthatnánk mégis, hiszen ott júniustól már megtartják rendezvényeiket.

A gyermekek kívánsága így valóra vált és 2020. 06. 6-án, szombaton délelőtt megtartottuk a citerakoncertet szűk körben családtagok jelenlétében az Astra skanzen területén. A tanítványaikat és családtagjaikat Serfőző Levente, a HÍD - Egyesületének elnöke köszöntötte.

A 9 tanítványból csak 1 nem tudott részt venni. A 4 felnőtt tanítványból 2 csatlakozott a koncerthez, aminek kimondottan örültem. Először a gyermekek játszottak, mindenki egyenként, hiszen az online órák alatt nem volt lehetőség együtt játszásra. Nagyon lelkesek és bátrak voltak! A felnőttek citerajátékát pedig a közönség énekkel kísérte.

Köszönöm mentoromnak, Serfőző Leventének és a szülőknek, hogy megvalósulhatott a koncert, továbbá az Astra Skanzennek a kiváló helyszínt! Mind a felnőttek, mind a gyermekek nagyon szeretnék folytatni a citerázást. Reméljük folytatódhat szeptembertől a munka Nagyszebenben.