Jelenlegi hely

9 nap Ars HUNGARICA Nagyszebenben

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
Az Ars Hungarica fesztivál egyike a magyar szórvány azon magas színvonalú rendezvényeinek, amelyek arculatával és sokszínűségével mondhatni már külön márkanevet képvisel Erdély és Kárpát-medence kulturális életében.
Ars HUNGARICA gálaműsoraArs HUNGARIKA GálaműsorElőadásokTáncház

Ez a nagy múltú szász város csodálatos történelmi belvárosával egyike Dél-Erdély kincsesládikájának. A város központjában található Nagy Piactér olyan, akár egy állandó nagy fesztiváltér. Itt egész évben szinte hetente váltják egymást a színpadok, az ideiglenes díszletek. Nem telik el hét úgy, hogy valami kimagaslóan színvonalas esemény ne történne Nagyszeben központjában. Színesebbnél színesebb programkínálattal találkozhatnak az idelátogatók az év minden szakaszában, legyen szó zenéről, gasztronómiáról, filmről, színházról, kirakodóvásárról vagy a kultúra egyéb területeiről.

Ez az állandó pezsgés onnan is ered, hogy Nagyszeben 2007-ben Luxemburggal közösen elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek hatása a mai napig érezhető. 2006-ban elindított Ars HUNGARICA fesztivál mai napig a dél-erdélyi szórványközösség egyik legfontosabb kulturális eseménye, amelyet a HÍD Egyesület - Nagyszebeni Kulturális Központ hívott életre tizenhárom évvel ezelőtt. A fesztivált az egyesület elnöke, Serfőző Levente álmodta meg. A több mint egy hétig tartó rendezvénysorozat azzal a céllal jött létre, hogy a magyar magaskultúra is kellő módon és színvonalasan képviseltesse magát Nagyszebenben, valamint találkozási pontot biztosítson, és élményt nyújtson az itt élő magyar közösségnek.

Idén november 10–18. között tartották a fesztivált. A fesztiválszervezők a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig több célcsoport igényeit igyekeztek kielégíteni számos műfajban. A kilenc napon át tartó rendezvénysorozat programkínálatát magyarországi és erdélyi képzőművészek, színészek, zenészek, írók kiválóságai töltötték meg. Mindez kiegészült a magyar gasztronómiával, ínyenc ételek, borok, pálinkák kóstolójával is.

A fesztivál megnyitója november 10-én a Thália Színházban teltházas nézőtér előtt zajlott. A gálaműsoron csodálatos élményt nyújtott Kolozsvár Magyar Gyermekkórusának koncertje és a budapesti Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának GOODSPELL című musical-előadása. Radóczy Mária tűzzománc alkotásait egész héten megtekinthették a látogatók a református templom galériájában.

A hét folyamán délelőttönként gyermekelőadások, délutánonként könyvbemutatók, kamarakoncertek, kóruskoncertek szórakoztatták a nagyérdeműt. Esténként nyolc órától főként a jazz és pop műfaj kiváló magyar előadóinak koncertjeit hallhattuk helyi szórakozóhelyek színpadán. Ilyen volt az erdélyi Egos Sum Band, a magyarországi Balázs Elemér Group, a Gyárfás & Permecz Organ Trió, a Chameleon Jazz Band és a Zolbert Trió. A nagy fesztiváloktól eltérően az Ars HUNGARICA sajátossága, hogy a közönség azonnali kapcsolatba kerülhet az előadókkal és a művészekkel. Szinte minden előadás a közönség és az előadók kötetlen beszélgetésével zárult.

A fesztivál alkalmat nyújtott a szakmai találkozásokra is, amelyeken a Petőfi Sándor Program erdélyi ösztöndíjasait is vendégül látták. A Nagyszebeni Találkozón Erdély régészeti kutatásainak történetébe T. Szabó Csaba történész, egyetemi tanár, a déli szórvány kulturális életébe pedig Toró Tamás, a Brassói Magyar Napok főszervezőjének előadásában nyerhettek betekintést az érdeklődők.

Ugyancsak teltházas esemény volt a magyar termékek kóstolója, amelyen Benedekffy Katalin színművész áriákkal, operettekkel és magyar nótákkal szórakoztatta a közönséget. Természetesen nem hiányozhatott a népzene sem a palettáról, szombat este a Folker Együttes táncházában mulathattak kicsik és nagyok.

A fesztivál utolsó napján a református templom galériájában a magyarországi Halleluja Kamarakórus és a Pachelbel Kamarazenekar, később pedig a Mohai Fagott Trió nyújtott fantasztikus koncertélményt a Német Demokrata Fórum székhelyének patinás Tükörteremben a klasszikus zene kedvelőinek. A fesztivál DALMA koncertjével zárult a Gong Színházban.

A fesztiválszervezők és az önkéntesek maroknyi csapata fáradtságot nem ismerve, gördülékenyen koordinálta a harmincnégy programot kilenc napon át. Bizton állítható, hogy az idén is sikeres fesztivál, élményben gazdag feltöltődést, és felejthetetlen találkozásokat nyújtott a nagyszebeni magyar közösség tagjainak, a fesztivál részvevőinek és szervezőinek egyaránt.