Jelenlegi hely

Napközis foglalkozás a Kőhalmi Református Egyházközségben

/ Halász Hargita /
halasz.hargita képe
A Kőhalmi Református Egyházközség udvara minden délután magyar közösségbe vágyó gyermekekkel van tele.

A kőhalmi református egyház udvara minden  hétköznap délután gyermekzsivajtól hangos, hiszen újra beindult az “After School” program.  A 2019/2020-as tanévben újra elindult tevékenység célja, hogy a magyar óvódásoknak és diákoknak olyan minőségi óvoda és iskola utáni programot biztosítson, ahol magyar közösségben fejlődhetnek, érdeklődésüknek megfelelő tevékenységet végezhetnek, és szakmai felügyelet mellett csinálják meg házi feladataikat. A munkatársak tanárok és óvónők a helyi iskolában, illetve óvodában és önzetlenül, önkéntes munkájukkal segítik ezt a nemes célt. Az idén kiterjesztették ezt a foglalkozást a felsős, ötödiktől nyolcadikos diákoknak is, mert nagy volt rá az igény. 

A kisebbeket és ovisokat minden nap elkísérik az egyházközségbe, a nagyobbak már egyedül ballagnak át az iskolából. Megérkezve tágas játszótér és udvar várja őket, ami tavaly készült el. Bevárják a negyedikeseket is, és miután kirohangálták magukat, az ún. “Holland teremben” kézműves, énekes és játékos foglalkozáson tanulnak valami újat. Kettő órakor a felsős diákok is megérkeznek, és együtt ülünk asztalhoz, ahol imádsággal kezdve fogyasztjuk el a finom, meleg ételt. Ezután a legkisebbek átvonulnak az óvodába, ahol minőségi játékokkal játszhatnak és mondókákkal, körjátékokkal szórakoznak. Az iskolások a teremben írják a leckéjüket, alsós és felsős diákok külön. Ha egy-egy diáknak kérdése akad, osztálytársai vagy a tanár a segítségére van. Együttműködve segítenek egymáson, és szívmelengető látni, hogy kötelességük végzése közben közösségi érzésük fejlődik, csiszolódik. A munkatársak amellett, hogy segítenek a házi feladatok elvégzésében, feltérképezik a gyerek erősségeit, és azt, hogy mi okoz nehézséget nekik, és továbbítják megfigyeléseiket a tanítóknak, tanároknak, szülőknek. Egymásért és egymásnak vannak itt, ezt mindenki átérzi.

Az After School program nagy segítség a szülőknek, hiszen sokan késő délutánig dolgoznak, és így biztosított a gyermekfelügyelet. A szülők jelképes összeggel hozzájárulnak az ebéd költségeihez lehetőségeikhez mérten, a hátrányos helyzetű családoknak az egyház segít. A magyar tagozatoknak erősítést jelent, hiszen van még egy erős érv a magyar oktatás választása mellett, az egyházközség pedig végezheti küldetését, hogy az Örömhírt ezen a módon is továbbítsa mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. Hálásan köszönjük Szegedi Mária, Tertila Brigitta, Rigó Csaba és Rákosi Lajos tanárok, Nóda Emőke, Dibernadó Lili, Török Éva tanítónők, Kovács Júlia és Biró Helga óvónők önzetlen munkáját.