Jelenlegi hely

Ne vesszen el a magyar szó

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
A nagyszalontai Magyar Házban magyar nyelv oktatása folyik, olyan fiatalok, gyermekek számára, akik az iskolában román tagozaton tanulnak, így más módon nem tudnák elsajátítani Arany János nyelvét.

Nagyszalontán két nemzetiség él együtt, a román és magyar lakosság körében gyakori a vegyes házasság, és az utóbbi időben arra is egyre inkább igény mutatkozik, hogy a teljesen román családban nevelkedő gyermekeket megtanítsák a magyar nyelvre. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy magyar nyelvkurzust indítsanak a Magyar Házban. Az órák során főként a társalgásra, szövegértésre helyeznek hangsúlyt, de akár az írás alapjait is megtanulhatják az iskoláskorú diákok.

A magyar órákat Tóth Zsuzsanna pedagógus tartja délutánonként, ilyenkor a Magyar Ház gyűlésterme megtelik vidámsággal, hiszen a nyelvoktatást igyekeznek a lehető legoldottabb, játékos formában tartani, így a gyermekek kedvvel és boldogan jönnek legközelebb is. A nyelvtanulási lehetőségnek a szülők is örvendenek, hiszen így nem vész el a magyar szó a vegyes anyanyelvű családban sem, és megismerve a szomszédok, kollégák nyelvét a románok és magyarok is kevesebb konfliktussal élik mindennapjaikat.