Jelenlegi hely

Négy napig a gyerekeknél volt Dunaszerdahely kulcsa

48. alkalommal rendezték meg a Duna Menti Tavaszt

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Negyvennyolcadik alkalommal rendezték meg május végén a Duna Menti Tavasz Országos Gyermek Báb- és Színjátszófesztivált Dunaszerdahelyen. Az idei seregszemlére Királyhelmectől és Kisgérestől, egészen Pozsonyig érkeztek csoportok, hogy a színpadon mérjék össze tudásukat.
Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Mézes Rudolf, a Csemadok regionális alelnöke és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke (balról jobbra) Óriásölő Margaret, a pozsonyi Iciri-Piciri Bábcsoport előadásábanAz Így tedd rá Gyermekcsoport Vásárútról érkezett a fesztiválraA Királyhelmeci Speciális Alapiskola előadása nagy sikert aratott

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából, idén is a Takács Ottó vezetése alatt működő, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szervezte meg a Duna Menti Tavaszt, amelynek társszervezői, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ voltak. Miután a megnyitón, a hagyományoknak megfelelően, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere átadta a város kulcsát Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének, elkezdődött a négynapos seregszemle.  

Bábok, színjátszó csoportok és szerkesztett játékok

A fesztivál műsorvezetőjeként, a tavalyi év után, idén is testközelből figyelhettem az eseményeket és a tehetséges felvidéki magyar fiatalokat. A seregszemle első napján a báb kategória csoportjai álltak színpadra, akiket a Badin Ádám bábművész, népmesemondó, Szluka Judit bábművész, pedagógus, Himmler Zsófia pedagógus, báb- és díszlettervező, Szabó Zsuzsa bábművész, báb- és díszlettervező összetételű zsűri értékelt.

A második és a harmadik napon a színjátszó csoportok és a szerkesztett játékot bemutató együttesek mutatkoztak be, a Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Ledőné Dolmány Mária drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja, Szvorák Zsuzsa rendező, a füleki gimnázium pedagógusa és Benes Tarr Csilla, a Vekker Műhely tagja, színész alkotta zsűri előtt. A szakmai zsűri munkáját egy úgynevezett gyermek zsűri segítette, amelynek a vezetője Csémy Éva képzőművész volt, a tagjai pedig a Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából, a Szabó Gyula Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a Vámbéry Ármin Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulóiból kerültek ki.

Délelőtt előadások, délután "Meseváros"

Az előadások a délelőtti és a kora délutáni órákban zajlottak, azt követően pedig a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtt folytatódott a fesztivál, az úgynevezett Meseváros programjaival. A kültéri színpadon fellépett többek között, az Óbudai Népzenei Iskola, a Pici, az Apró és a Kis Csallóközi Néptánccsoportok, a nyárasdi Lámpás Citerazenekar, a Zabszalma együttes és a Kavics Társulat.

A seregszemle zárónapján, a Kuttyomfitty Társulat előadását követően kezdődött az eredményhirdetés, ahol Neszméri Tünde, Pozsony megye képviselője, a Csemadok elnökségi tagja köszöntötte a résztvevőket, majd Szvorák Zsuzsa, a zsűritagok nevében összegezte a csoportok teljesítményét.

Báb kategóriában a gömörfalvai Magyar Tannyelvű Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja és a Pozsonyban működő, Duna utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-Piciri Bábcsoportja kapott aranysávos minősítést, míg a feledi Szombathy Viktor Magyar Tannyelvű Alapiskola Meseláda Bábcsoportja és a Kisgéresi Alapsikola és Református Gyülekezet Mustármag Bábcsoportja, gyémántsávos minősítést ért el. A gyerek zsűri díját a pozsonyiak érdemelték ki.

Szerkesztett játékok kategóriában a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda Kóczosok Színjátszó Csoportja és a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Cooltúrázók Gyermekcsoportja érdemelte ki az aranysávos minősítést. A gyerek zsűri díját a királyhelmeci Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Aranykapu Gyermekcsoportja kapta.

Remekeltek a színjátszósok

Színjátszás kategóriában a dunaszerdahelyi Fókusz Gyermekszínpad, a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Gólyaláb Színjátszó Csoportja, a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Galiba Gyermekcsoportja és a királyhelmeci Speciális Alapiskola Varázskerék Színjátszó Csoportja érdemelte ki az aranysávos minősítést, míg a komáromi Eötvös utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola Színt Vivők Színjátszó Csoportja gyémántsávos minősítést kapott. A gyerek zsűri díját a kategóriában, a Gólyaláb Színjátszó Csoportnak ítélték oda. A zsűri több különdíjat is kiosztott, ami jól tükrözi a mezőny sokszínűségét, és az előadások magas színvonalát.

Az eredményhirdetést követően, Karaffa Attilának, Dunaszerdahely alpolgármesterének, Neszméri Tünde adta vissza a város kulcsát, aki megköszönte a csoportoknak a részvételt, majd meghirdette a következő évi, 49. Duna Menti Tavaszt.