Jelenlegi hely

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartottak megemlékezést Éberhárdon

Szili Katalin mondott beszédet Apponyi Albert nyughelyénél

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
A Csemadok Országos Tanácsa, Szenci Területi Választmánya, Éberhardi Alapszervezete és Éberhard község önkormányzata közös szervezésében tartották idén is a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezést. Az ünnepségre az idei évben is elfogadta a meghívást Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés korábbi elnöke.
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó ÉberhárdonZsidó János, nyékvárkonyi esperes-plébános és Kiss Tibor, jókai református lelkész istentiszteleteIdén is megtelt a művelődési ház ÉberhárdonA Peredi Férfi Daloskör fellépése a Nemzeti Összetartozás Napján

A megemlékezés hagyományosan az Apponyi-kápolnában kezdődött, ahol, mint az esemény moderátora, én köszönthettem a vendégeket, majd felkértem Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadót, hogy tartsa meg beszédét. Az Országgyűlés korábbi elnöke, Gróf Apponyi Albert 1930-ban, a képviselőházban mondott beszédéből idézett: „Béke, szerződés, törvény. Ahány szó, annyi belső valótlanság. A forma megvan, a lényeg mégis csak egy egyoldalúlag reánk kényszerített diktátum…” Apponyi Albert, az 1920-ban köttetett békediktátumot követően, tizenhárom évig, 1933-ban bekövetkezett haláláig küzdött a magyar nemzet megmaradásáért, mutatott rá Szili Katalin.

A megemlékezésen Kiss Tibor jókai református lelkész és Zsidó János nyékvárkonyi esperes-plébános, az ökumenizmus jegyében mondott imát és áldást. Zsidó János, prédikációjában arról beszélt, jó lenne, ha a nemzeti összetartozás mellett, a nemzeti összefogás is megjelenne, mert az anyaországiaknál nagy a széthúzás, ami az apátiával együtt, a Felvidéken élő magyaroknál is jelentkezik.

Az istentisztelet után Apponyi Albert nyughelyénél helyezett el koszorút Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Szebelédi Kata, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség első beosztottja, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Hornyák István, a Csemadok Szenci Területi Választmányának alelnöke, Neszméri Tünde, Pozsony megye képviselője, a Csemadok Országos Elnökségének tagja, Valacsai Edit, Éderhárd polgármestere és Duray Rezső, a Szenc és Vidéke Célalap elnöke.

A megemlékezés második programpontja az éberhardi művelődési házban folytatódott, ahol Valacsai Edit polgármester köszöntőjét követően, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke szólt az egybegyűltekhez. A szövetség első embere hangsúlyozta, hogy a Csemadok, amely idén ünnepli fennállása hetvenötödik évfordulóját, továbbra is az igazi értékek mellett áll.

Ezt követően Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó mondott emlékbeszédet, amelyben többek között megköszönte a Csemadoknak azt a munkát, amit háromnegyed évszázada végez a magyarság érdekében. Az emlékbeszéd után Szakály Sándornak, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatójának előadása következett a korszakról, majd a Vass Lajos-nagydíjjal kitüntetett Peredi Férfi Daloskör zárta a megemlékezést.