Jelenlegi hely

Nemzeti ünnep – Március idusa Brassóban

Egy hetesre duzzadt az ünnepség-sorozat Brassóban

/ Szamek Lili /
szamek.lili képe
Brassóban a magyar nemzeti ünnepre, a 48-as forradalom és szabadságharc kitörésének emlékére több helyszínen és időpontban szerveztek rendezvényt, előadást és megemlékezést, szinte az összes korosztály számára elérhető módon.
Ünnepi játszóház az Evangélikus EgyházközségnélBem József tábornok emléktáblájaBrassó, Fő térGálaest a Drámai Színházban

Március 9-én, pénteken délután az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség által az óvodás és kisiskolás gyermekek számára tartott havi játszóházban már forradalmi volt a hangulat. A gyermekek a foglalkozás első felében tematikus kifestőt kaptak, illetve a tanító nénik segítségével nemzeti színű ceruzatartót készítettek. Ezután a márciusi ifjakról és forradalom kitöréséről hallgathattak meg egy ismertetőt, majd gyermekjátékokkal és tánccal vezethették le az „ülőmunkában” felgyülemlett energiákat. A foglalkozás során a kicsik és szüleik a Petőfis ösztöndíjasok zenei segédlete mellett elénekelhettek, illetve megtanulhattak két Kossuth-nótát is.

           

          

Március 11-én, hétfőn este az Unitárius Egyházközség adott otthont a felvidéki zenészek, Vadkerti Imre, Sipos Dávid és Zsapka Attila által alkotott akusztikus trió nagy sikerű ünnepi koncertjének, amelyre erdélyi körútjuk keretében került sor. A koncert során felcsendültek a saját dalaik – javarészt megzenésített költemények – mellett jól ismert Kormorán-dalok, illetve más népszerű, forradalmi témájú dalok is.

          

Március 15-én, csütörtökön az RMDSZ két helyszínre várta a Brassó megyei magyar közösséget.

Délben a város központjában, a Bem József-emléktáblánál ünnepi műsort és koszorúzást tartottak, szép számú megemlékező közönség részvétele mellett. A felszólalók közül először Ambrus Izabella parlamenti képviselő, majd Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsa alelnöke mondott beszédet. Folytatásként Szente László, volt városi tanácsos tartott rövid előadást a Bem-plakett történetéről és Bem apó életéről, melyből sok más mellett kiderült, hogy Bem tábornok a Czeides-ház erkélyéről – Brassó műemlék épülete, amelynek homlokzatán az emléktábla áll – olvasta fel a brassói kiáltványt 1849. március 21-én: „Magyarok, szászok és románok! Nyújtsatok egymásnak testvéri jobbot, távoztassatok minden nemzeti gyűlölséget, és boldogok lesztek.” Az emléktáblát 1895-ben helyezték el az épületen, amelyet az 1930-as évek végén a vasgárdisták eltávolítottak. 2002-ben aztán megtalálták a Brassó Megyei Történeti Múzeum gyűjteményében, s 2008-ban visszahelyezték az épületre. Az emlékünnepet színesítette az Áprily Lajos Főgimnázium harmadik osztályos tanulóinak előadása, akik forradalmi dalokat adtak elő, majd két középiskolás diák szavalt, Pál Imre tüzes szavalata után pedig a jelenlévő szervezetek és egyházak megkoszorúzták az emléktáblát. A emelkedett hangulatú rendezvény a Brassói Magyar Dalárda vezetésével elénekelt magyar és a székely himnusszal ért véget.

          

          

Brassóban este folytatódott az ünneplés. A Drámai Színházban gálaesten helyi színjátszócsoport, néptánccsoportok, népzenészek, szavalók és kórusok léptek fel telt ház előtt. Kovács Attila megyei RMDSZ-elnök, Horváth Anna országos RMDSZ-alelnök és George Scripcaru, Brassó polgármestere köszöntötte az ünneplő közönséget, majd a magyar párt szervezésében díjat kaptak azok, akik jelentős szerepet vállalnak a helyi magyar közösség életében. A beszédek után következett a gálaest első része. Először a Grimasz Színjátszócsoport lépett színpadra, amely 1991 óta működik Bálint Ferenc tanár vezetésével. Ez után Farkas Erika, a 15-ös iskola 6. osztályos tanulója, majd Kapitán Adrienn, a 2-es iskola 6. osztályos tanulója szavalta el Petőfi Sándor Ismét magyar lett a magyar, illetve A Szabadsághoz című versét. Következett a Mátka Népdalcsoport, amely tavaly ősztől működik Koszta Enikő evangélikus lelkész vezetésével. A népdalcsoport mezőségi, válaszúti katonanótákkal készült, az énekeket a brassói Petőfi ösztöndíjasok kísérték hangszeren. A 15-ös iskola tanítói által felkészített diákok, a Dalospacsirták csoportja folytatta a műsort, majd az Áprily Lajos Főgimnázium kórusa lépett színpadra zenés előadással, Szigyártó Mária vezetésével. A gálaest második részében a helyi néptáncsoportok mutatkoztak be. Először a Mátka Néptánccsoport lépett fel, akik a Ráduly-házaspár vezetésével két éve működnek az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség keretén belül. Ezúttal új műsorukkal, vajdaszentiványi tánccrenddel léptek fel, a Petőfi ösztöndíjasok hangszeres kísérete mellett. Őket az egyetemistákból álló Bokréta Néptáncegyüttes követte, szintén vajdaszentiványi táncok bemutatásával. A néptánccsoport 1976-ban alakult, és a Brassói Magyar Diákszövetség hagyományőrző szakosztálya keretén belül működik. Az est utolsó fellépője a Reiff Zsuzsa vezetése alatt működő Búzavirág Néptáncegyüttes volt, Szigyártó Mária zenekarának kísérete mellett. A közönség és a fellépők együttesen énekelték el a magyar és a székely himnuszt a két órás gálaest befejezéseképpen.

          

          

Az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség március 18-án a délelőtti Istentiszteleten emlékezett meg a 48-as forradalom és szabadságharc hőseiről. Koszta István lelkész beszédében emlékeztetett a magyarság összetartó erejére, élni akarására, és a mindenkori generációk szerepére identitásunk megőrzésében, értékeink áthagyományozásában. Az ünnepi műsorban felléptek Imre Zsuzsa és citerás tanítványai, akik Kossuth dalokat szólaltattak meg, majd a Mátka Népdalcsoport adta elő ismételten a Drámai Színházban bemutatott műsorát a Petőfi ösztöndíjasok hangszeres kísérete mellett, végül az Evangélikus-Lutheránus Kórus énekelt 48-as kórusműveket. Az egybegyűltek az istentisztelet végén elénekelték a magyar himnuszt, megkoronázva ezzel az ünnepi hangulatot.

A bő egy hetesre duzzadt ünnepség-sorozat az Unitárius Egyházközségnél szervezett esti filmvetítéssel zárult. A Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából a nemzeti ünnep idejére az interneten elérhetővé vált 48-as témájú magyar filmremekekből válogatva a Jókai Mór regénye alapján, Várkonyi Zoltán rendezésében 1965-ben bemutatott A kőszívű ember fiai című filmet láthatták az érdeklődők.

A magyar nemzeti ünnepet méltó módon ünnepelték a brassóiak. A különböző rendezvények vonzották az érdeklődőket, gyermekeket és felnőtteket is. Nagy számban voltak jelen az érdeklődők a kültéri és beltéri rendezvényeken, anyaországi és más határon túli résztvevők egyaránt. Újra megmutatkozott, hogy összefogásban erős a magyar. Tisztelet a bátraknak!

Fotók: Illés Gábor, RMDSZ, Bardócz Péter