Jelenlegi hely

,,A népek tavasza,, - megemlékező ünnepség

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2016. március 13-án, Pancsován ,,A népek tavasza,, címmel a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésében tartottak ünnepi megemlékezést.

Idén huszadik alkalommal ünnepelt együtt a művelődési egyesületek tagsága és a magyar közösség. Azóta folyamatosan, minden évben váltakozó helyszínnel emlékeznek meg a forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről. 1996-ban Balassa Julianna nyugalmazott tanárnő, az akkor még működő Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ elnöke kezdeményezte és rendezte meg az első közös, Dél-bánsági megemlékezést. Ő volt a Dél Pacsirtái Gyerekkórus létrehozója is, amely azóta  minden márciusi ünnepségen fellép.

Az ünnepi megemlékező műsort a Dél Pacsirtái gyermekkórus  és a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyeskara a Magyar Himnusz eléneklésével nyitotta meg,  melyet  Rancz Károly és Lőcsei Vilmos elnöki köszöntője követett. Történelmünk egyik legmeghatározóbb és legkiemelkedőbb fejezetének eseményeit Erdei Ernő, a pancsovai egyesület oszlopos tagja idézte fel  ünnepi beszédében.

A műsort Györfi Sándor zenetanár vezényletével a Dél Pacsirtái gyerekkórus által előadott katonadalok tették színesebbé. Az örökségül kapott szabadságunk  és hőseink emlékére készített ünnepi irodalmi összeállítást ,"A népek hajnalcsillaga" címmel a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület irodalomkedvelői adták elő Gál Veronika felkészítésében. Az elhangzott forradalmi verseket, eseményeket megidéző irodalmi szöveget  a férfikórus betétdalai tarkították  ifj.Varga József és Kemény József felkészítésében. A hertelendyfalvi református egyház vegyeskara Szilágyi Judit felkészítésében alkalomhoz kapcsolódó két dalt adott elő Kerekes Székely Zita vezényletével.

 Az ünnepi műsor folytatásában a pancsovai művelődési egyesület ,"A bőség kosara" című verses dalos összeállítása következett, melyet Balassa Julianna állított össze. A vegyeskórus Kiss Samu vezetésével katonadalokat adott elő. Záró műsorszámként  Czerny, Haydn, Proust, Grgin és Bartók műveiből Kiss Andrea, Bálint Róbert, Bálintné Ligeti Mária és Bálint Attila  adtak elő zongorán, fagotton, citerán.

Az ünnep zárásaként felcsendült a Szózat és a Székely Himnusz. A Dél-bánsági szórványmagyarság kötelességének tartja, hogy ápolja, továbbadja 1848 legfontosabb üzenetét és a nemzet érdekében összefogva, együttes erővel, egymást segítve haladjon előre. Felemelő érzés, miként újra és újra, ma is tisztelettel emlékeznek a történelmi eseményekre és a hősökre.

További képek a galériában láthatók!