Jelenlegi hely

Népi gyöngyékszerek titka

A gyöngyfűzés öröme otthonainkban

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai körében már tavaly felmerült az igény, hogy szeretnének megtanulni gyöngyöt fűzni, ezért idei ösztöndíjasságom alatt népi gyöngyfűző szakkört indítottunk, melyet mindannyiunk örömére az otthon töltött karanténidő alatt is tudunk folytatni.
Gyöngyfűző szakkör a Vukovári Magyarok OtthonábanGyöngyfűző szakkör a Vukovári Magyarok OtthonábanGyöngyfűző szakkör a Vukovári Magyarok OtthonábanGyöngyfűző szakkör a Vukovári Magyarok Otthonában

A különböző fűznivaló gyöngyöket az ügyes kezű lányok, asszonyok régen vásárokban és búcsúkban szerezték be, és számtalan módját találták ki a gyöngyök összefűzésének. A mi kultúránkban a gyöngyből készült ékszereket sokféle elnevezéssel illették a különböző néprajzi tájegységeken: kaláris, galáris, gyöngykaláris, gránát. Ezek a különböző elnevezések általában több sorban, egy szálra felfűzött gyöngyékekre utalnak, kivéve Sárközt, ahol hálószerűen fűzött gyöngygallérokat viseltek. Régen kedvelt és elterjedt volt a piros, bordó, zöld, kék, sárga szín használata, legfontosabb azonban a piros és ennek árnyalatai, mert ez a szín az élet, a vér és a szerelem jelképe.

A vukovári asszonyokkal a népi gyöngyfűzés elemeire építjük alkotásainkat, mivel számtalan tájegység és annak stílusa létezik, ezért ki-ki képességeinek megfelelően fokozatosan halad a gyakorlásban. Először az egyszerű csiperke mintát sajátítottuk el, aztán a moldvai csángó tászli, kalotaszegi gyöngyszalag, somogyi cakkos, kis- és nagykrassói gyöngygallér varrása következett. Az ügyesebbek már a sárközi gyönyggallér és ukrán kriza tervezésével és elkészítésével foglalkoznak. Miközben folyamatosan az új mintákat keressük, a színek harmonizáló összeállításán dolgozunk, észre sem vesszük, hogy mennyire telik az idő, és szaporodik a láncunk. 

   

           

Március közepe óta a szokásos heti egy délutáni gyöngyfűző foglalkozásainkat az otthoni munka és online vagy telefonos segítségnyújtás és tanácsadás váltotta fel, és örömmel konstatáltuk, hogy milyen jó, hogy otthon esténként, ráérős időnkben is tudunk ezzel foglalatoskodni, így is fenntartva a kapcsolatot magyar közösségünkkel. Van, aki közben már saját mintákat tervez, más fülbevalók készítésébe kezdett, és akad, aki az azonos minta eltérő színekkel való variálásában leli örömét.

   

A tanév végére, június elejére nagyszabású kiállítást terveztünk, ahol a vukovári, szlavóniai és drávaszögi magyar közösség számára bemutatjuk alkotásainkat, és kipróbálhatóvá tesszük a gyöngyfűzés folyamatát. Egyelőre nem tudjuk, hogy ezt a tervet most meg tudjuk-e valósítani, de nem bánkódunk, mert a munka folyik tovább, és ami késik, nem múlik! Addig is gyarapszik a tászlik, gallérok, kalárisok száma és mindezekről a közösségi oldalunkon számolunk be az érdeklődőknek.