Jelenlegi hely

Néptáncszakkör Hidaskürtön

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla Edit /
rozsnyoi.zsolczer.csilla.edit képe
November elején indult a néptáncszakkör a Hidaskürti Óvodában és Alapiskolában. A település alapiskolája szeptemberben új igazgatóval kezdte meg működését. Az alapiskola igazgatása alá tartozik a vele szomszédos magyar óvoda is.
Néptánc az óvodábanNéptánc az óvodábanFellépés anyák napja alkalmábólNéptánc az iskolában

Hidaskürt Galántától 8 km-re található magyarlakta település. A vele szomszédos településsel, Vízkelettel szinte egybeolvad. Mindkét településen csak magyar nyelvű óvoda és alapiskola működik. A kiérkezésemet követő hónapban, októberben merült fel az ötlet, hogy a hidaskürti iskolában néptáncszakkört indíthatnék, amennyiben erre igény volna a szülők körében. A környező települések iskoláiban működő néptánccsoportok adták az ötletet mentoromnak, aki megkeresett ezzel a kezdeményezéssel. Egy gyors igényfelmérést követően, végül novemberben nagy örömmel kezdtem el a néptáncoktatást, az óvodában és az iskolában.

     

Az iskolában 1-5. osztályos tanulók látogatják az alkalmakat heti rendszerességgel. A 12-15 fős tánccsoportnak az elmúlt 7 hónap alatt két fellépése volt. Első bemutatkozásunk a februári Szülők Bálján valósult meg, majd május 5-én anyák napja alkalmából léptek színpadra a gyerekek. Az iskolai tanári kar és a szülők is nagy örömmel fogadták előadásainkat, örömüket fejezték ki, hogy a szakkörrel színesedett az iskola élete. Az óvodában szintén heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat. Itt is 10-12 gyermek jár az alkalmakra, melyeken inkább a játékok, mondókák, ritmikus fejlesztések vannak előtérben. Körjátékokat, eszközjátékokat ismertetek meg a kicsikkel, akik mindig nagyon ügyesen, és lelkesen veszik az akadályokat.

Örömmel gondolok rá, mennyi verset, mondókát, éneket tanultunk közösen az elmúlt időszakban a hidaskürti gyerekekkel. Bízom benne, hogy a néptáncszakkör testi és szellemi fejlődésüket is szolgálta. Ugyanakkor úgy érzem, nem csak a gyerekek, hanem én is sokat tanultam a velük való játékos munka során.